Trăim într-un judeţ înapoiat. Aceasta e concluzia statisticii prezentate vineri de senatorul Ioan Mang. Liderul PSD Bihor a găzduit o dezbatere publică despre soarta Bihorului, la care au mai participat colegi din Uniunea Social-Democrată, precum şi liderii UDMR Bihor. Au lipsit, conform aşteptărilor, liderii PDL Bihor. La fel, nici Prefectura Bihor nu a fost prezentă la manifestarea la care amfitrion a fost un pesedist. În contextul discuţiei publice privind reorganizarea teritorială, cei prezenţi au înfierat proiectul promovat de preşedintele Băsescu. Preşedintele executiv al UDMR Bihor le-a atras însă atenţia partenerilor săi din USL că, deşi nu desfiinţează judeţele şi nici instituţiile din Oradea, totuşi, nici proiectul social-liberalilor nu e unul favorabil Bihorului pe termen lung, în condiţiile în care vorbim tot despre o regiune de nord-vest, ce include atât Bihorul, cât şi Clujul.
Primarul Oradiei a evidenţiat handicapul pe care trebuie să-l recupereze oraşul pe care îl conduce, pentru a deveni atractiv investitorilor ce fac producţie, în timp ce moderatorul Dacian Palladi a venit cu idei pe care le-au mai promovat recent şi Bolojan cu Kiss.
Câteva zeci de persoane interesate de judetul Bihor au participat vineri după-amiază la o dezbatere despre soarta judeţului nostru, găzduită de Hotel Ramada. Discuţiile au atins o problematică largă, cu atât mai mult cu cât subiectul proiectului regionalizarii, propus de preşedintele Traian Băsescu, atinge în mod nemijlocit Bihorul. În deschidere, senatorul Ioan Mang – iniţiator al dezbaterii ce iniţial s-a dorit a fi o masă rotundă – a prezentat în power-point, pe un proiector, mai multe hărţi administrative ale României, de-a lungul timpului, inclusiv una din 1967, în care Oradea
domina aşa-numita regiune Crişana. De asemenea, s-au prezentat date economice comparative, ce plasează Bihorul destul de prost, într-o comparaţie cu Clujul sau cu Timişoara, spre exemplu. Şi nu numai cu aceste două judeţe. Bihorul e şi unul dintre judeţele României cu o ieşire dintre cele mai lente din criza economică. La fel, la capitolul salarii suntem între ultimele zece judeţe. Senatorul PSD a prezentat şi situaţia proastă a drumurilor, corelată cu lipsa infrastructurii aeroportuare.
„Nu ne avantajează”
La dezbatere au fost prezente destule figuri cunoscute ale scenei publice locale. A luat cuvântul vicepreşedintele Consiliului Judeţean, liderul UDMR Bihor, Kiss Alexandru. În stilu-i caracteristic, Kiss a luat în derâdere proiectul prezidenţial de reîmpărţire a ţării: „Nu cred că va ieşi ceva tare din asta. Altfel, cred că am trăit degeaba 59 de ani”, a spus Kiss, convins că Băsescu şi Boc nu-şi vor duce la îndeplinire planurile privind desfiinţarea judeţelor.
Şi primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul, vorbind despre înapoierea Bihorului în raport cu alte judeţe mai dezvoltate din apropriere. Bolojan a vorbit despre faptul că investitorii nu au primit niciodată facilităţi în Oradea şi Bihor, nefiind încurajaţi să vină aici, spre deosebire de politica adoptată de judeţe precum Clujul, Timişul sau Prahova. De asemenea, Bolojan a vorbit de blocajele de la nivel guvernamental, de care se loveşte azi Bihorul, dând exemplul CET II, pe care Guvernul a refuzat să îl transfere municipalităţii, pentru ca aceasta din urmă să poată valorifica apoi terenul, pentru alte investiţii. Despre reorganizarea sprijinită de Băsescu, Bolojan a spus-o şi el: „Nu ne avantajează”. De altfel, a arătat, primarul, în ultimii ani Clujul a luat de la Oradea mai toate regionalele instituţiilor deconcentrate.
Vrea cu Debreţinul
Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a insistat asupra importanţei cooperării transfrontaliere cu Debreţinul, inclusiv în organizarea unor competiţii sportive de amploare, care să atragă turismul sportiv în cele două oraşe. Szabo a dat exemplul campionatelor europene de fotbal, găzduite în comun de Austria şi Elveţia sau cel de anul viitor, din Ucraina şi Polonia.
În privinţa proiectelor de regionalizare, Szabo Odon a atras atenţia că nici proiectul USL nu avantajează Bihorul, deoarece, chiar dacă nu desfiinţează judeţele, capitala tot la Cluj va fi, a arătat Szabo. Udemeristul a ţinut să evidenţieze influenţa nefastă a Clujului asupra Oradiei, de-a lungul anilor. A şi dat un exemplu: în 1923, Clujul a luat de la Oradea Academia Regală de Drept, a arătat Szabo. Lasând capitala regională la Cluj, toate oraşele-reşedinţă din judeţ din jur (Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Bistriţa) şi-ar pierde treptat toate instituţiile, rămânând cu secţii. La fel şi cu spitalele, a avertizat consilierul judeţean.
CĂLIN CORPAŞ
Bihorenii sunt chemati sa-si apere judetul
Ce spune legea despre referendum
Citiți principiile noastre de moderare aici!