Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România raportate până la data de 1 martie este de 15.981, din care 62 de decese.
În Bihor sunt două cazuri de deces cauzate de rujeolă, județul situându-se pe locul opt la numărul de decese. Astfel, au fost 9 decese în județul Timiș, 7 în Dolj, 6 în Arad, 4 în Bacău, 5 în Constanța, 5 în Iași, 4 în Neamț, 3 în Caraș-Severin, 2 în Suceava, 2 în Vrancea și 2 în Bihor.
Însă în perioada 25 februarie – 01 martie 2019 au fost raportate încă 66 de cazuri nou confirmate în 9 județe și în municipiul București, iar județul nostru e pe primul loc. Astfel, Bihorul a avut în această perioadă raportate 23 de cazuri noi de rujeolă, fiind urmat de Sălaj – cu 22 de cazuri, Prahova – cu 6 cazuri, Buzău – cu 4 cazuri, Maramureș – cu 3 cazuri, București, Călărași și Teleorman cu câte 2 cazuri, Alba și Dolj – cu câte 1 caz.
De reținut că toate cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămâni, iar confirmarea și clasificarea unui caz durează, în medie, 3 săptămâni.
De asemenea, e de reținut că repartiția numărului de cazuri de rujeolă efectuată de medicii de la CNSCBT, pe grupe de vârstă și pe status vaccinal, de la începutul epidemiei, reliefează faptul că cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au apărut la populația care nu a primit nicio doză de vaccin antirujeolic.
Cei mai mulți cu rujeolă (5.546) sunt copii între 1 și 4 ani, majoritatea (5.228) nevaccinați cu nicio doză. Urmează copiii sub un an, în număr de 3.362, care au făcut rujeolă, dar niciunul nu a fost vaccinat.
Urmează copiii între 5 – 9 ani, 2.743 dintre ei contractând rujeola.
În Bihor, majoritatea cazurilor de rujeolă au fost în comunitățile de țigani, boala fiind contractată însă din locuri supraaglomerate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!