Astfel, în cadrul ultimei sesiuni de depunere din Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, judeţul Bihor se află în fruntea clasamentului din NV ţării, cu 267 de proiecte depuse, valoarea acestora ridicându-se la 10.970.000 euro. Locul al doilea este ocupat de Satu Mare, cu 82 de proiecte depuse (3.470.000 euro), urmat de Cluj, cu 66 de proiecte (2.740.000 euro).
„În condiţiile în care în această nouă programare tânărul fermier trebuia să aibă domiciliul stabil la locul de implementare a proiectului, și locul de muncă pe raza comunei respective sau limitrofe ori în cel mai apropiat oraş, iar dacă tânătul fermier urmează cursuri universitare nu în cel mai apropiat oraş, trebuie să fie la frecvenţă redusă, vorbim despre tineri fermieri care se identifică cu activitatea agricolă. În acest fel, satul românesc întinereşte”, ne-a spus Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.
Depuneri
În cadrul acestei submăsuri se sprijină instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole. Instalarea ca tânăr fermier este un proces care implică realizarea unor etape. Acest proces trebuie să fi început şi să fie încă în curs de desfăşurare în momentul în care tânarul fermier depune cererea de finanţare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei submăsuri. Sprijinul financiar se acordă pe baza unui plan de afaceri pentru dezvoltarea exploataţiei.
Beneficiarii acestei submăsuri sunt: tinerii fermieri, aşa cum sunt definiţi în art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic şef al exploataţiei agricole, să aibă sub 40 de ani şi cunoştinţe minime în ceea ce priveşte domeniul agricol. Persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier, aşa cum este definit în art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, se instalează, exercită un control efectiv pe termen lung şi deţine cel puţin 50+1% din acţiuni.
Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei, respectiv cinci ani, pentru sectorul pomicol, sub formă de primă în doua tranşe, fiind de 50.000 de euro pentru exploataţiile între 30.000 S.O. şi 50.000 S.O., respectiv 40.000 de euro pentru exploataţiile între 12.000 S.O. şi 29.999 S.O. 75% din cuantumul sprijinului se primeşte la încheierea deciziei de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăşi 3/5 ani de la încheierea deciziei de finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!