Judeţul Bihor este din nou fruntaş în ceea ce priveşte numărul de tineri fermieri care au aplicat pentru obţinerea de fonduri nerambursate 100 % cu finanţare europeană, Submăsura 6.1 -Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Din cele aproximativ 1.700 de cereri depuse la nivel naţional, în valoare totală de 86.250.000 de euro, nu mai puţin de 247 au fost depuse de tineri fermieri bihoreni. Valoarea acestor proiecte depuse la OJFIR Bihor este de 12.510.000 de euro.
[eadvert]
Reamintim că sesiunea a fost deschisă pe data de 27 august 2021, iar în prima etapă, care s-a încheiat la 26 septembrie 2021, au putut să depună proiecte în aplicaţia online AFIR beneficiarii a căror Cereri de Finanţare au întrunit pe puntajul criteriilor de selecţie un scoring de peste 75 de puncte. În funcţie de dimensiunea economică a exploataţiei nou formate de către tânărul fermier, acesta poate să primească un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 de euro sau 50.000 de euro, iar dacă îşi propune în planul de investiţii acţiuni de procesare la nivelul fermei, valoarea sprijinului creşte cu încă 20.000 de euro.
În cadrul acestei submăsuri, se acordă sprijin prin Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI), în baza Regulamentului (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020. „Astfel această submăsură deschide o cale către o redresare economică rezistentă, durabilă și digitală prin instalarea tinerilor fermieri. În cadrul planurilor de afaceri sunt prioritizate și promovate practicarea agriculturii ecologice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură prin practicarea unui management corect al gunoiului de grajd, reducerea utilizării pesticidelor, practicarea agriculturii de precizie”, ne-a spus Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.
Sprijin
Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” are ca scop instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole.
Transferul exploataţiei se realizează prin intermediul documentelor de proprietate şi/sau arendă şi/sau concesionare.
Exploataţia agricolă cu dimensiunea cuprinsă între 12.000 şi 50.000 SO produce în principal produse agricole vegetale şi/sau animale (materie primă) pentru consum uman şi hrana animalelor.
În dimensiunea economică a exploataţiei agricole, culturile şi animalele care asigură consumul uman şi hrana animalelor trebuie să reprezinte peste 75% din total SO, atât în anul 0 (conform definiției din prezentul Ghid al solicitantului), cât şi la solicitarea acordării celei de-a doua tranşe de plată (pe toată perioada de implementare şi monitorizare a proiectului).
„Succesul depunerii unui număr atât de mare de proiecte la nivelul judeţului Bihor se datoarează în primul rând beneficiarilor noştri, care întrunesc condiţiile de eligibilitate, curajului şi perseverenţei lor, capacităţii lor antreprenoriale, firmelor de consultanţă care fac posibilă depunerea proiectelor la OJFIR Bihor, precum şi acţiunilor noastre permanente de promovare a liniilor de finanţare propuse prin PNDR. Pentru că termenul de finalizare a evaluării proiectelor depuse este 12 noiembrie 2021, vom fi sprijiniţi în evaluarea proiectelor de colegii de la alte oficii judeţene – Satu Mare, Arad, Timiş, Caraş Severin şi Hunedoara”, a concluzionat Cristian Buzlea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!