Bihorenii vor fi convocaţi să se exprime dacă vor sau nu ca judeţul Bihor să se desfiinţeze, lăsând astfel loc regionalizării propuse de Guvernul Boc, sprijinit de preşedintele Băsescu. Executivul Consiliului Judeţean Bihor a convocat pentru vinerea viitoare o şedinţă extraordinară a Legislativului judeţean. Aleşii judeţului vor trebui să voteze dacă vor sau nu să convoace un referendum adresat locuitorilor judeţului Bihor. Iniţiativa aparţine Uniunii Social-Liberale. Joi, senatorul Cornel Popa anunţa că USL cere tuturor consiliilor judeţene din ţară să convoace asemenea referendumuri, pentru a se vedea care e dorinţa populaţiei privind desfiinţarea judeţelor, prin reorganizarea administrativ-teritorială.
Vicepreşedintele CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, ne-a declarat vineri că iniţiativa Executivului judeţean vine în întâmpinarea celor decise de USL la Bucureşti. „E o decizie comună pe care am luat-o la Bucureşti. Pe plan local, ne-am consultat cu partenerii din UDMR, care vor vota şi ei pentru iniţierea unui referendum”, ne-a declarat Voloşeniuc.
Judetele conduse de reprezentanţi ai Uniunii Social-Liberale vor purcede la organizarea de referendumuri, în care populaţia va răspunde dacă doreşte sau nu reorganizarea administrativ-teritorială propusă de actualul Guvern. Reamintim că preşedintele Băsescu şi premierul Boc au anunţat că doresc reorganizarea României, prin defiinţarea actualelor judeţe şi înfiinţarea a opt super-judeţe, care vor înlocui actualele regiuni de dezvoltare în care azi acţionează agenţiile de dezvoltare regională. Guvernanţii au anunţat şi viitoarele capitale ale noilor super-judeţe. Pentru regiunea nord-vest, capitala a fost stabilită deja la Cluj-Napoca.
Cum în Bihor Puterea e deţinută de PNL şi UDMR, cărora li se alătură şi PSD, Consiliul Judeţean a hotărât deja să organizeze un referendum pentru a-i consulta pe bihoreni dacă îmbrăţişează sau nu proiectul guvernamental de regionalizare prin desfiinţarea actualelor judeţe. Vinerea viitoare PNL, PSD şi UDMR vor vota la unison pentru organizarea referendumului. Am aflat de la vicepreşedintele CJ, Dumitru Voloşeniuc, că încă nu s-a stabilit întrebarea ce va figura pe buletinul de vot. „Întrebarea nu e finalizată. Însă vrem să vedem dacă bihorenii sunt de acord sau nu cu împărţirea pe regiuni sau să se desfiinţeze judeţele. Probabil că va fi o întrebare stabilită la nivel central. Toate consiliile judeţene unde USL pot să facă majoritate vor face aceste şedinţe pentru declanşarea referendumurilor judeţene”, ne-a mai declarat Voloşeniuc.
Purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Mircea Jacan, ne-a spus că o dată exprimată voinţa bihorenilor, parlamentarii de Bihor vor avea practic un mandat din partea alegătorilor, pentru a le susţine votul.
Seremi nu ar face…
Aşa cum era de aşteptat, preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi nu susţine ideea organizării referendumului judeţean.
„Nu ştiu dacă legea prevede aşa ceva. Ştiu că prevede pentru administraţiile locale, dacă vor să se despartă sau să se unească. Nu ştiu dacă la nivel macro prevede aşa ceva. Ştiu că nu prevede. Dar dacă prevede legea, nu am nimic împotrivă. Dacă facem ceva, trebuie să facem după lege”, ne-a declarat Seremi, afirmând că dacă el ar fi azi preşedintele CJ Bihor, nu ar organiza un referendum, deoarece, crede pedelistul, Curtea de Conturi i-ar putea imputa ulterior. „Cineva trebuie să hotărască pe ce bani se face. Cineva trebuie să plătească. Nu se poate face din bani publici decât ceea ce e prevăzut în lege. Eu, dacă aş fi preşedinte de Consiliul Judeţean nu aş face, pentru că ar fi posibil să plătesc eu, din buzunarul meu”, a mai spus parlamentarul PDL.
CĂLIN CORPAŞ
Ce spune legea despre referendumul local si judetean
Citiți principiile noastre de moderare aici!