Inspectoratul General al Poliţiei din România are o listă cu toţi urmaritii din România, iar bihorenii nu fac excepţie fiind prezenţi cu 32 de nume pe lista neagră a românilor condamnaţi pentru faptele lor sau dispăruţi de la domicilii. Conform datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor lista urmăriţilor se împarte în două. În prima, lista Most Wanted- cei mai căutaţi se regăsesc infractorii condamnaţi pentru fapte periculoase sau grave cumulat cu perioada de când sunt căutaţi.
Cei mai căutaţi bihoreni sunt Valeriu Dorel Popa şi Sebastian Decebal Cionca. Primul are trei mandate de executare a pedepsei cu închisoarea care cumulează 30 de ani de închisoare pentru trafic de stupefiante, viol şi sustragere de sub sechestru. Cionca a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor.
Înşelăciuni şi droguri
De departe cei mai mulţi bihoreni căutaţi de poliţie sunt cei care au profitat de încrederea celorlalţi şi au comis infracţiuni de înşelăciune, 12 din cei 32 de urmăriţi fiind condamnaţi la închisoare pentrua ceste fapte. Pe următoarele poziţii al infracţiunilor „preferate” sunt cele privind stupefiantele, furturile şi falsurile.
Chiar dacă nu apare să fie o faptă pea gravă înşelăciunea repetată poate atrage şi ani grei de închisoare. Acesta este cazul urmăritului Gheorghe Nicolae Pop care a fost condamnat la peste 30 de ani pentru înşelăciune cu file CEC. Tot o pedeapsă mare este şi cea a lui Adrian Fechete care a primit 13 ani pentru aceeaşi faptă şi este încă pe lista urmaritilor.
Pedeapsă cu prelungiri
Cei care se sustrag de la executarea pedepselor privative de libertate, cazul a 29 de bihoreni, riscă să îşi prelungească detenţia. „În lista most wanted sunt cuprinşi urmaritii care se fac vinovaţi de fapte periculoase sau cu un grad ridicat de gravitate. Ca să ajungă pe această listă urmăriţilor li se cumulează mai mulţi factori precum gravitatea faptei, gardul de pericol social şi vechimea sustragerii de la executarea pedepselor. Faptul că se asccund şi nu îşi execută pedeapsa poate atrage o prelingire a acesteia”, ne-a explicat insp. princ. Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al poliţiei bihorene.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!