Inspectorii sanitari bihoreni roagă cetăţenii să respecte regulile de protecţie împotriva temperaturilor scăzute pentru a evita hipotermiile, degerăturile, alte afecţiuni acute (viroze) sau complicaţii la boli preexistente (afecţiuni ale coloanei vertebrale) sau cronice.
Măsuri
Bihorenii sunt rugaţi să nu stea mult în frig, atunci când ies afară să se îmbrace adecvat (şi cu căiculi, mănuşi) să poarte încălţăminte adecvată care să nu exercite presiuni pe circulaţia vasculară de la picioare. Oamenii sunt rugaţi să mănânce alimente cu proteine şi grăsimi nesaturate (vegetale), dar şi fructe şi grăsimi, să nu consume alcool în exces, să nu fumeze şi nici să nu stea în încăperi cu fum de ţigară. Părinţii sunt rugaţi să nu cumva să îşi lase copiii în maşini parcate, să nu îi ducă distanţe lungi cu vehicule neîncălzite, iar vârstnicii, în special cardiacii, sunt rugaţi să evite deplasările în frig pentru a evita decompensările la afecţiunile pe care le suferă. Spaţiile de locuit şi cele de muncă trebuie încălzite cu atenţie, pentru a se evita intoxicaţiile cu monoxid de carbon.
Bihorenii care lucrează în aer liber (în construcţii, salubritate, dar şi alpiniştii utilitari etc.) la temperaturi sub 0 (zero) grade Celsius, sunt sfătuiţi să se adăpostească câte un sfert de oră, la un interval de două ore, în spaţii încălzite şi să consume lichide calde (ceai), să îşi protejeze mâinile şi picioarele să nu le degere etc.
Inspectorii sanitari roagă doctorii să raporteze eventualele decese prin hipotermie la Direcţia de Sănătate Publică Bihor , prin fax sau email, iar dacă se instituie codul galben de frig şi ninsori, structurile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor (Compartimente de primirea urgenţelor – CPU, respectiv Unităţile de primire a urgenţelor – UPU) şi serviciile de ambulanţă trebuie să raporteze la D.S.P. Bihor, în scris, date privind numărul de cazuri asistate, numărul de cazuri sociale (fără probleme medicale) prezentate, numărul de decese datorate hipotermiei, cazurile (sociale şi hipotermie) transportate cu ambulanţe.
De altfel, încă din noiembrie anul trecut, reprezentanţii DSP au solicitat şefilor de spitale să acorde o atenţie specială cazurilor sociale, persoane fără adăpost sau fără capacitatea de a se apăra contra frigului, fiind obligatorie găsirea unei soluţii de internare într-o unitate spitalicească sau azil de noapte.
Inspectorii sanitari atrag însă atenţia că persoanele fără adăpost trebuie să intre şi în atenţia autorităţilor locale pe timp de ger pentru a se evita decesele din cauza hipotermiei.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!