Vreme de o săptămână, Hotelul Internaţional din Baile Felix, găzduieşte seminarul Twinning. „În perioada 18-21 ianuarie are loc proiectul de înfrăţire instituţională, Twinning PHARE, având ca temă dezvoltarea măsurilor de implementare şi control oficial privind subprodusele de origine animală şi regulile de bunăstare ale animalelor pe componenta subproduselor de origine animală”, a precizat Mirecea Gelu Budău, directorul coordonator al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
La deschiderea oficială, care a avut loc luni, au fost prezenţi prefectul Gavrilă Ghilea şi decanul Facultăţii pentru Protecţia Mediului, Vasile Bara, dar şi experţi în domeniu din Germania, specialişti din Ministerul Agriculturii Alimentaţiei şi Pădurilor, din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi de la Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din ţară.
Dezbateri
„În cadrul acestui schimb de experinţă vom aborda problematici referitoare la legislaţia în acest domeniu, la modul cum se realizează controlul oficial privind producerea, depozitarea, transportul şi neutralizarea subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman”, a punctat Rudolf Span, resident twinning advisor.
Astfel, participanţii la seminar vor încerca să găsescă cele mai bune soluţii pentru armonizarea legislaţiei în vigoare cu cea a Uniunii Europene. „Pentru că ne gândim spre viitor, dorim ca trasabilitatea subproduselor de la gospodării până la destinaţie să fie cât mai sigură atât pentru mediul înconjurător cât şi din punct de vedere al normelor sanitare. Pe de altă parte dorim să se realizeze în România cât mai multe staţii de biogaz. Ar fi o energie ieftină şi nepoluantă”, a conchis Rudolf Span.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!