Bihorenii nu se înghesuie să muncească în construcţii în Israel. Deşi la AJOFM Bihor există o ofertă în acest sens de câteva luni de zile, de abia dacă s-au înscris doi muncitori. Asta cu toate că angajarea este sigură, făcându-se în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel. Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populatie, Emigrare si Frontieră din Israel.
Condiţii
Persoanele interesate trebuie să aibă calificare sau experienţă în meseriile: dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată; fierari – betonişti; zidari – faianţari; zidari – tencuitori. De asemenea, cei interesaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să nu fi lucrat anterior în Israel; să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor; să nu aibă cazier judiciar; să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi şi să nu sufere de anumite boli cronice.
Dacă unele dintre condiţiile menţionate sunt uşor de înţeles, altele par ilarela prima vedere. Cele prin care se cere să nu mai fi muncit în Israel sau să nu aibă rude de gradul I în această ţară. „Sunt nişte măsuri de precuaţie suplimentare pe care le iau cei din Israel, având în vedere situaţia din zonă. Trierea celor care se califică pentru aceste oferte este foarte strictă”, a explicat Békési Csaba condiţiile impuse de angajator. Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 luni. Salariu lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.
Persoanele interesate se pot înscrie la AJOFM Bihor cu următoarele documente: – cerere tip; curriculum vitae; declaraţie – tip bilingvă; copie a cărţii de identitate; copie a paşaportului; copii ale actelor de studii şi de calificare (toate paginile scrise), după caz; copii ale documentelor care atestă experienţa, vechimea în muncă, dupa caz; cazier judiciar valabil, în original. Informaţii suplimentare se pot obţine de la consilierul Eures de la AJOFM Bihor sau de pe site-ul ANOFM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!