La șapte ani de la dispariția fetiței lor, părinții Patriciei au organizat un protest pentru a dovedi că malpraxisul există și pentru a face dreptate în cazul achitării doctoriței care ar fi trebuit să o îngrijească pe micuța lor de doar cinci anișori.
La protest au luat parte și oameni care nu s-au lovit de greșeli medicale, dar și rude ale unor pacienţi decedaţi sau care au rămas cu sechele grave în urma unor erori medicale, printre care și bihoreanul care a castigat singurul caz de malpraxis din Bihor.
În piațeta din fața Palatului de Justiție, bihoreni „înarmați” cu pancarte și-au arătat nemulțumirea față de medicii care își bat joc de pacienți, dar și față de motivarea instanței în cazul Patrciei Akta. Printre mesajele de pe pancarte: „Vinovații fără vină, cer să se facă lumină”, „Vinovați și condamnați, de ce să profeseze mai sunt lăsați?”, „Infectat și lăsat să moară”, „Adevărații medici fac diferența! Lor le mulțumim”, „Fapta există! Și se numește UCIDERE DIN CULPĂ”.
Micuţa a gustat dintr-un cremeș, s-a simţit rău, a ajuns la fostul spital de boli infecţioase unde se pare că nu a primit tratament adecvat şi la timp. Prea târziu, spun părinţii, a fost fetiţa transportată la Spitalul de Copii. A decedat în câteva ore. Părinţii luptă încă să-şi găsească dreptatea, luptă împotriva malpraxisului: „Trebuie să se știe că lumea nu dorește să mai tolereze malpraxisul. Tocmai de aceea e esențial să ieșim în stradă, ca să se știe că nu mai suntem de acord cu el. E important, de asemenea, dacă ele totuși se intâmplă să fie investigate așa cum trebuie. Comisiile care fac aceste anchete, e timpul să recunoască că malpraxisul există și trebuie sancționat, pentru că iertându-l și închizând ochii în fața lui nu vom face decât să-l încurajam”, a declarat în cadrul protestului mama Patriciei.
„Motivarea instanței, total neîntemeiată”
Avocatul familiei îndoliate, Răzvan Doseanu, prezent la protestul organizat de părinții Patriciei, susține că trebuie schimbată mentalitatea vizavi de cazurile de malpraxis și că e inacceptabil ca să dai o achitare spunând că fapta nu există.
„Nu vreau să comentez foarte mult decizia instanței pe fond pentru că am declarat deocamdată un apel și am spus că avem în continuare încredere în justiție, iar soluția trebuie dată în sala de judecată. E absolut o soluție netemeinică să dai o achitare spunând că fapta nu există, dar apărarea o să o facem în sala de judecată.
În rest, avem concluzii categorice și vă punem la dispoziție toate actele și toate opiniile specialiștilor care spun că, dacă fetița ar fi fost transferată la timp și nu, după trei ore și jumătate – patru ore, după ce a fost ținută cu temperatura de 42°C să fie transferată la secția ATI, când practic era în comă de gradul III, fiindu-i praf toate organele.
Toți specialiștii au spus că dacă era tranferată la timp și asta cu cel puțin trei ore și jumătate – patru înainte, când era evident că trebuia să fie tranferată, fetița avea șanse de supraviețuire. E o concluzie categorică și care a fost ignorată”, a tunat avocatul Doseanu.
Reamintim că Judecătoria Oradea, prin judecătoarea Crenguţa Crăciu, a decis că dr. Georgeta Călinescu, cea care ar fi trebuit să se îngrijească de Patricia în timpul şederii ei la Secţia de Boli Infecţioase nu este vinovată de moartea micuţei.
„Să spui că fapta nu există când constați deficiențe medicale, când toți experții vin și spun că există minim 5 lucuri pe care trebuie să le faci la o temperatură de 42°C la un copil de 5 ani: să îi verifici temperatura, să îi iei pulsul, să îi verifici respirația, să vezi nivelul de urină, să o examinezi corporal. Ori doamna dr. Călinescu, timp de 3 ore jumate, nu a binevoit să facă absolut nimic din toate acestea. Ba mai mult, s-a deplasat timp de jumate de oră – o oră la două simple cazuri de vaccinuri antirabice, lăsând total nesupravegheată de tot personalul medical, o fetița cu 42°C. Micuța Patricia a fost tranferată când i-au fost praf toate organele”, a mai declarat Răzvan Doseanu.
În semn de omagiu
Manifestanții au continuat să protesteze în ciuda furtunii care s-a abătut asupra orașului, iar la finalul protestului au aprins candele în semn de omagiu pentru victimele malpraxisului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!