Primul târg de joburi din acest an – “Târgul locurilor de muncă și al formării profesionale”, desfășurat la Lotus Center în perioada 15 – 16 februarie 2019, nu le-a prea umplut tolba cu CV-uri firmelor participante. Impresia generală din prima zi a fost că bihorenii nu prea sunt interesați să se angajeze. Pentru a-și face rost de angajați, companiile au început să umple la salarii, oferind în plus bonusuri, o masă caldă și transport gratuit.
Oferte variate
Potrivit lui Mihai Dacin, organizatorul evenimentului, la târg au participat 18 companii, care ofereau peste 520 de locuri de muncă și 54 de cursuri de formare profesională.
“Ofertele noatre sunt variate, în diverse departamente, diverse domenii, mai tehnice, mai puțin tehnice, la producție, resurse umane, inginerie, calitate. Pentru unele este necesară experiența, pentru altele, nu. Vom avea și internship-uri pentru studenți, la vară”, ne-a informat reprezentanta unei companii din Parcul Industrial.
La târg au participat și două companii cu activitate în domeniul HORECA, dar care se plângeau că bihorenii se îndreaptă mai greu spre meseriile de ospătar, bucătar, cameriste. “Probabil că le este frică de stelele hotelurilor. Au impresia că exigențele sunt mari și nu vor face față. Într-adevăr, sunt exigențe, sunt cerințe, dar acumulezi experiență și dă bine la CV un loc de muncă într-un astfel de hotel”, este de părere Raul Gherman, referent resurse umane la o societate de turism din Băile Felix.
Dacă societățile de turism se plângeau că nu găsesc ospătari și bucătari, la doi pași, în cadrul târgului, era o companie care le punea pe tavă oameni cu astfel de calificări. “Avem 54 de cursuri de pregătire profesională acreditate. În domeniul beauty, office, customer, instructor fitness, etc. Cele mai solicitate cursuri sunt beauty și office, tot ce ține de frizer, coafor, machiaj, manichiură, pedichiură, cosmetică, manager, inspector resurse umane. Cei mai buni bucătari noi îi formăm. Cursurile pe servicii sunt foarte căutate pentru că persoanele care le urmează au șanse foarte mari de angajare”, ne-a declarat Carmen Pop, directorul unei societăți care oferea celor interesați cursuri de pregătire profesională.
O companie bancară căuta consilieri financiari care să lucreze ca PFA. “Nu este necesară experiența. Noi le oferim instructaj gratuit. Trebuie doar să aibă ambiție. Se poate câștiga foarte mult”, a explicat Adriana Cios, director vânzări.
Șoferii sunt o altă categorie de personal cu mare căutare, în special cei pe mașini grele pentru comunitate. “Este binevenită experiența de minim un an, dar acesta nu este un impediment să nu angajăm începători. Avem șoferii noștri cu multă experiență și se ocupă de cei noi. Este fluctuație mare pe piață, pentru că firmele de transport sunt foarte multe”, a precizat Laura Boțiu, specialist resurse umane la o companie de transport.
O altă companie din Parcul Industrial căuta operatori producție, electricieni, mecanici întreținere, specialiști. “De la 1 martie salariul minim brut pentru operatori va fi de 2.500 de lei. La acesta se mai adugă sporurile, plus bonusurile. Salariul net după prima lună completă este de 2.000 de lei, plus bonuri de masă. După șase luni salariul crește. Pentru un operator nu este necesară experiența. Să știe doar să scrie și să citească”, ne-a informat Laura Popa, specialist resurse umane.
Nici tâmplari nu se mai găsesc în ziua de azi pe toate drumurile. Drept urmare, o firmă cu activitate în industria mobilei angaja persoane fără nici o calificare pentru a le forma ca meseriași.
Au fost și oameni fericiți la târgul de joburi. Unul dintre aceștia era încântat de oferta găsită la târg. “De meserie sunt zugrav – vopsitor. Firma unde lucrez acuma se închide și am venit să-mi caut de lucru. Sunt multe oferte de angajare. Luni mă prezint la o firmă. Sunt dispus să muncesc orice”, a declarat Gal Levente din Borș.
Una peste alta târgul de joburi a fost un succes, mai ales din punctul de vedere al celor care chiar doreau să își găsească un job.
Citiți principiile noastre de moderare aici!