Peste două sute de mesaje emoționante, de încurajare și suport pentru victimele violenței domestice, au fost primite de polițiștii de prevenire bihoreni de la comunitatea locală, implicată în concursul de mesaje, eseuri și desene preventive lansat în contextul Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcată, anual, la 25 noiembrie.
[eadvert]
Polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și reprezentanții Fundației „Lampas”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și Fundaţia „People to People” au lansat un concurs de mesaje de încurajare și susținere pentru victimele violenței domestice „Violența lasă urme! Îndrăznește să ridici privirea!”, derulat în cadrul proiectului cu același nume.
S-au alăturat demersului polițiștilor de prevenire bihoreni Miorița Săteanu, cetățean de onoare al Municipiului Oradea, poeta Mihaela Dindelegan, scriitoarea Carmen Ifrim Săsărman, prof. Adrian Mohuț, scriitoarea Adriana Elvira Vancea, poeta Adina Ungur, dar și elevi de la Liceul de Arte Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Beiuș, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu”, de la Liceul Teologic Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, elevii Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” Vașcău, elevii Școlii Gimnaziale nr.1 Hidișelu de Sus, de la Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” din Oradea, elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” și de la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Oradea, copiii de la Palatul Copiilor Oradea, elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” Oradea, P.A., elevă a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, elevii Școlii Gimnaziale Husaău de Tinca, elevii Liceului Tehnologic nr.1 Valea lui Mihai, elevii Colegiului Național „Iosif Vulcan Oradea”, cei ai Liceului Tehnologic nr.1 Şuncuiuş, dar și persoane private de libertate de la Penitenciarului Oradea.
JB&Bihon va reda zilnic, până în 10 decembrie a.c., câte un mesaj, desen ori poezie, alese aleator cu ajutorul polițiștilor de prevenire. Mai multe dintre mesajele trimise de cetățeni vor fi folosite la editarea unor materiale informativ – preventive, realizate de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Fundația „Lampas” și D.G.A.S.P.C. Bihor, sub forma unor ghiduri pentru victime și specialiști, materiale care să ajute la înțelegerea fenomenului și identificarea timpurie a semnelor care indică o relație abuzivă, pentru ca victimele să își cunoască drepturile și unde pot cere ajutor.
Mesaje emoționante
Redăm, în continuare, o selecție de pasaje din multitudinea de mesaje emoționante primite de polițiștii de prevenire bihoreni, care vor fi folosite la editarea unor materiale informativ – preventive, realizate de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Fundația „Lampas” și D.G.A.S.P.C. Bihor, sub forma unor ghiduri pentru victime și specialiști, materiale care să ajute la înțelegerea fenomenului și identificarea timpurie a semnelor care indică o relație abuzivă, pentru ca victimele să își cunoască drepturile și unde pot cere ajutor.
– „ Abuzul fizic nu a fost prezent decât mai târziu… undeva la un an de relaţie a început. Inţial m-a îndepârtat de tot ce îmi era familiar, cunoscut, m-a făcut să cred că singurul loc unde sunt ăn siguranţă este alături de el. Retrospectiv, mi se pare că urma un plan, scenariu bine pus la punct, ca un fel de strategie:În primul an lucrez la a îndeparta orice persoană care ar putea să o ajute, în anul doi introduc violența, anul trei intensific violența…Dar nu, el nu făcea asta conștient, ci incoștient, dar într-adevăr urma cumva niște pași, ca și cum ar fi fost scris undeva în codul lui genetic un astfel de tipar. Am vrut să fug, am încercat de mai multe ori, dar nu știam unde să merg, nu mai aveam pe nimeni, stăteam singură pe străzi și mă întorceam tot la el, am vrut să merg la poliție, dar îmi era prea frică. Vă rog frumos, nu vă fie frică, pentru că dincolo de frică, care știu că e mare și acționează precum o cămașă de forță și nu îți permite să acționezi, dincolo de ea se află șansa voastră la viață, pentru că a trăi așa nu e viață, e opusul vieții, e moartea spiritului. Am fost ucisă în spirit. Repet, să nu vă fie frică să acționați, să vorbiți, să plecați, orice ar fi ceea ce vă sperie și vă oprește să plecați, nu e mai rău decât a sta acolo! Și nu, nimic nu se va schimba, ei nu se vor schimba niciodată, orice ați face, oricât ați aștepta/spera. Tot ce puteți schimba este decizia voastră de a fi acolo, cheia e la noi, puterea e la noi, a fost dintotdeauna, doar că am uitat, singura lor putere este frica noastră de ei, atât, singura lor armă: FRICA!!!” – fostă victimă, din Oradea.
– “Primul pumn primit în pomet m-a făcut să mă dezmeticesc și să încerc să mă reculeg din câmpul luminat de lumina slabă a Lunii, la doi kilometri de ultima suflare de om. EU și EL, acolo, singuri fără nicio speranță de ajutor. Am încercat să-l înduplec, pronunțând surd numele copiilor. Încet, simțeam cum mi se scurge toată viața din mine, simțeam că plutesc și că ochii îmi ard și aveau o uscăciune, am știut că aceea va fi ultima mea suflare și deja mă „împăcasem” cu gândul că voi pleca și că singurul lucru pe care mai voiam să mi-l amintesc era chipul copiilor mei, DOAR ATÂT…
SUPRAVIEȚUITOARE – DE NEVOIE, VIAȚA NU E O OPȚIUNE!” – fostă victimă, din mediul rural.
– „Ridică-ți capul!
Te-ai stinge într-o lacrimă amară
Și ai cădea, strivindu-te-n țărână,
Durerea ta să nu mai aibă seară
Și înc-o noapte-n ochi să nu-ți rămână.
Oglinda te privește vinovată
Și-n cioburi s-ar preface lângă tine,
Iar lumea-o simți atât de-ndepărtată
Încât de teama ei zidești ruine.
Dar ce e viața? Cine o trăiește
Așa cum o arată de senină?
Ce om în sine nu se prăbușește
Și n-ar chema sfârșitul-n el să vină?
Ridică-ți capul! Fruntea-i pragul rece
Dintre abisul tău și universul
Ce te așteaptă zilnic să-l poți trece,
Să îți îndrepți din nou spre viață mersul!
Îți scriu aceasta cum mi-aș scrie mie.
Cuvântul vreau să-ți fie-mbrățișare
Și, chiar dacă ți-e inima pustie,
Fă-ți un ghiveci în ea și crește-o floare
Din vise ce n-au fost abandonate,
Din bucurii ce nu au fost rostite,
Chiar din idei în pietre ferecate
Ce n-au putut de alții-a fi zdrobite.
Și nu uita că mâine, la lumină,
Oglinda mult mai clar o să-ți arate
Că fiecare rană-o să devină
Un drum prin care-ajungi la libertate!”
MIHAELA DINDELEGAN, poet;
– “FEMEIA
În casa….unde locuiești
Tu bucurie îți dorești!
Să fie pace și iubire….
Copii să crească-n armonie!
Când zbucium simți și te apasă,
Nevoie ai…a fi înțeleasă!
Îți e de ajuns o îmbrățișare,
În zile cu suspine amare!
Tu ai căldura unei mame,
Și luminezi ca și un soare.
Blândețea ta, ne liniștește!
Zâmbetul tău, ne veselește!
Ți-a pus El numele FEMEIE,
Ești bucurie, ești putere!
Ești gingașă, ca și o floare,
Și umpli viața de culoare!”
Profesor ADRIAN SORIN MOHUȚ;
– ,,Nu vă pot învăța violența, pentru că nu cred în ea”,
Eu cred în suflete ce-și dăruiesc frumosul,
Eu cred în educație și în sclipiri de stea,
Căci orice om trebuie să-și merite folosul.
Nu palma dată o să vă facă fericiți,
Nici vorba aspră spusă fără coerență,
Eu pot să vă învăț să fiți mai liniștiți
Și mult mai buni, renunțând la violență.
Sădiți-vă în suflet mulțumiri,
În locul invectivei alegeți cuviința.
Nu mai loviți în celălalt cu otrăviri!
Căci ele vă otrăvesc profund ființa.
Nu vă pot învăța violența,
Pentru că nu cred în ea,
Eu cred doar în putința
În bine de-a vă schimba.”
Profesor CARMEN IFRIM;
-“Scrisoare către fratele meu… Nu mai lovi!
Oprește-te!
O frate, nu mai da!
Nu mai lovi cu răul, seva ta!
Căci te-a dezomenit neumilința!
Și te-a făcut un monstru necredința!
Te-a-ngenunchiat cu ură neiubirea
Și ți-a ciuntit urâtul nemurirea!
Ridică mâna, dar spre mângâiere
Și vei afla a Tatălui avere
De pace, bun, belșug si armonie
Și vei găsi in asta-nomerine!
Prin iertăciune și prin rugăciuni,
Chiar dacă n-ai genunchi umili și buni,
Isus prin cruce ți-a spălat nemila
Și te va mântui din toata sila
Ce ai ales-o ca să pângărești…
Iisus acum te cheamă să iubești!
Doar roagă-l să te ierte!
Nu mai da!
Și-n schimb lumină tu vei căpăta.
Și dacă-ai să te rogi de iertăciune
Tu poți să scapi de-a lumii spurcăciune.
Și stând cuminte, tu cu tine-n naos
Prinos de zile iți vor fi adaos
Și timp de nemurire vei primi
Doar cu o mângâiere. În veșnicii…!”
MARIA ELVIRA VANCEA- poet;
-,,Fără violență!
Fără violență,
Se poate trăi!
Vreau să fiu fericită,
Cât timp voi trăi!
Violența este foarte rea,
Ea poate provoca moartea!
Nu vreau să trăiască nimeni așa!
Eu iubesc VIAȚA! ,,
Horvat Gizella Monica, clasa VI B, Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” – Oradea;
Profesor Bocșan Simona;
– „Din acel moment, bula s-a spart. Am divorţat de omul pe care odată îl consideram „bărbat”, „iubitul meu” şi „soţ”. Aripile, pe care mi le tăiase de prea mult timp, mi s-au redeschis mai amplu, stabile. Vedeam lumea din nou, clar, color. Am părăsit clădirea cu acel copil de mână. O simţeam strânsă, plină de încredere şi iubire. O iubire sinceră, cum numai copiii oferă. Eram iarăşi eu!
Violenţa domestică nu te face femeie!
Apelează Poliţia pentru linişte sufletească şi stimă de sine!”
Eseu – GOILEAN IOANA-PATRISIA, clasa a X-a,
Colegiul Naţional „Samuil Vulcan” Beiuş
Coordonator – profesor Ojică Elena;
– „Salut! Sunt un copil de 10 ani și m-am gândit să vă prezint cum ar fi afectați copiii de violența asupra femeilor. Am decis să particip la această activitate pentru că m-am gandit că și copiii sunt afectați emoțional de acest tip de violență. Un copil crește și se dezvoltă emoțional în prezența unei femei, mama/bunica/mătușa/ asistentul maternal, iar automat ce se întâmplă femeii îl afectează în mod direct.
HAIDEȚI SĂ CONTRIBUIM CU O VORBĂ BUNĂ ȘI UN GÂND BUN CĂTRE PERSOANELE ABUZATE, PENTRU A AJUTA CA ELE SĂ FIE ÎN SIGURANȚĂ!”
Eseu – RIZOTI DARIA MIRUNA, 10 ani – Școala Gimnazială „Dacia” Oradea – coordonator Olah Otilia, profesoară de teatru de la Palatul Copiilor Oradea;
– „Opriți violența! Fiți buni, amabili, înțelegători! Părerea de rău a atitudinii violente este tardivă și nu repară durerea suferită!
Trebuie să învățăm să oferim tuturor înțelegere pentru a trăi în pace, iar liniștea sufletească să stabilească armonia între membrii familiei.
Este necesar să dorim să vedem în fiecare om numai binele, să respectăm pe fiecare, indiferent de etnia sau confesiunea religioasă de care aparține.”
Eseu: MIOARA SĂTEANU- cetăţean de onoare al municipiului Oradea;
– „Denunță de la început abuzul, ca să nu se perpetueze.” (Adina Ungur)
– „Iubirea este o dimensiune în care încape aproape tot. Mai puțin violența.” (Adina Ungur)
– „Libertatea înseamnă să ai toate drepturile. Însă nimeni nu are dreptul la agresiune sau violență.” (Adina Ungur)
– „Un ochi vânăt de femeie ascunde un suflet chinuit. Ia atitudine!” (Adina Ungur)
– „Dacă partenerul se crede puternic și te lovește, tu fii mai puternică decât el și denunță-l!” (Adina Ungur)
– „Frica nu este un prieten al nostru, ci un dușman. Fă tot ce poți să scapi de ea!” – (Adina Ungur)
– „Nimic din ce ai putea face nu dă dreptul cuiva să te agreseze.” (Adina Ungur)
– „Odată cu trupul tău ți-ai vândut și respectul. Dar nu și dreptul la abuz.” (Adina Ungur)
– „Fiecare abuz nedeclarat e piatră de temelie pentru următorul.” (Adina Ungur)
– „Orice copil merită un tată. Nu un agresor!” (Adina Ungur)
Adina Ungur, poet;
„Nu ne-am gândi câte persoane cad victime ale violenţei domestice…..Pentru a preveni astfel de incidente nefericite, să fim cu ochii în patru şi să ajutăm femeile şi copiii care au nevoie. Dacă sunteţi abuzat/ă în familie, cereţi ajutor rudelor, vecinilor, prietenilor sau oricărui adult de la şcoală. Dacă sunteţi victima violenţei, nu trebuie să vă fie ruşine sau să vă fie teamă să cereţi ajutor. Din pricina comportamentului violent al unei persoane, nu renunţaţi la viaţă pentru că este preţioasă! Cereţi ajutor cu curaj, de la oricine din jurul vostru şi cu siguranţă veţi fi sprijinit/ă.
Întotdeauna există o cale de ieşire, trebuie doar să o căutaţi și o veţi găsi.”
Eseu: Numele elevei: K.K.
Prof. coordonator: Gergely Tamás
Şcoala: Liceul Tehnologic Nr. 1 Valea lui Mihai;
„Violența! O întâlnim peste tot, pe stradă, la televizor, în magazine, de multe ori și acasă și începem să credem că face parte din existența noastră, deci trebuie să o acceptăm. FALS! Agresorii folosesc un limbaj foarte manipulator împotriva victimelor, cum ar fi:
– Iartă-mă! Nu se va mai întâmpla.
– Hai acasă, te iubesc!
– Scuze, am fost nervos…
– Ce va face copilul fară tine? Are nevoie de o mamă! Etc…
Și limbajul care este folosit de catre agresori când victimele se reântorc este:
– TACI!
– TE OMOR!
– SĂ VEZI CE-ȚI FAC CÂND TE PRIND! Și multe altele…
PUMNUL NU TE FACE MAI PUTERNIC! HAIDEȚI SĂ SPUNEM ÎMPREUNĂ STOP VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!”
Eseu – Bodea Ioana, clasa a X-a A, Liceul de Arte Oradea
Profesor coordonator: Carmen Bodiu;
-„De cele mai multe ori, aceste acte de violență se petrec în cadrul familiilor, unde problemele de cuplu generează agresiuni între ei sau asupra copiilor. Nu de puține ori copiii devin martori inocenți la altercațiile violente dintre părinții lor, astfel, căminul și familia, ce ar trebui să fie locul de unde pornim în viață, cadrul armonios al încrederii și al iertării, devine spațiul terorii unde femeile sunt violate sau bătute, iar copiii sunt abuzați emoțional sau chiar sexual.
Ne dorim cu toții o viață cât mai lipsită de violențe, o conviețuire pașnică sau armonie în familie. Doar de noi depinde cum și cât ne implicăm în materializarea crezului nostru. Să învățăm din întâmplările altora, luând atitudine în fața violențelor domestice, eliminând posibilitatea producerii lor. Să ne dedicăm în permanență timpul dezvoltării noastre și copiilor noștri, educându-i în spiritul unei conduite pașnice, perpetuând astfel relația interumană ce are la bază prietenia, încrederea, armonia și iertarea. Doar așa putem rescrie destinul unor vieți omenești…doar așa putem demonstra că bătaia nu e ruptă din iubire…”
Eseu – persoană privată de libertate – Penitenciarul Oradea.
Trimite articolul
XBună inițiativa. Societatea de azi are nevoie de astfel de mesaje prin care oamenii să fie conștienți de prezența abuzurilor și să stopeze din timp consecințele nedorite ale violenței prin indepărtarea de sursa agresiunii. Victimele trebuie sa ceară ajutor autorităților și oamenilor care pot interveni în astfel de situații, iar agresorii ar trebui introduși într-un program pentru gestionarea furiei și educați în ceea ce privește comportamentul în cadrul relațiilor.
Foarte frumos. Mulțumim.