Pensionarii bihoreni sunt mulţumiţi de relaţia pe care o au cu Casa Judeţană de Pensii (CJP) Bihor. Cel puţin aşa reiese din studiul realizat de specialiştii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Sociologie – Asistenţă Socială a Universităţii din Oradea.
Potrivit lui Carmen Polman, directorului executiv al instituţiei, studiul privind percepţia beneficiarilor faţă de serviciile oferite de CJP Bihor a pornit din dorinţa de a construi şi consolida imagine casei, asta însemnând transparenţă, eficienţă şi predictibilitate. „Prin această colaborare am dorit să ştim exact unde ne aflăm. Am dorit să ne cunoaştem deficienţele aşa cum sunt relevate în studiu, pentru ca în final, în funcţie de riscul de apariţie al acestora şi de gravitate, să luăm măsurile necesare şi posibile, pntru ca activitatea de relaţii cu publicul şi comunicarea să se desfăşoare în parametri de eficienţă, eficacitate, economicitate, dee respect şi profesionalism”, a subliniat Carmen Polman.
Trebuie specificat că studiul a fost realizat voluntar de echipa coordonată de prof. univ. dr. Adrian Hatos şi lector univ. dr. Bottyan Botond Zsolt, iar studenţii implicaţi au fost participanţii la cursul de Metode de Cercetare Aplicată din cadrul programului de master în Managementul Serviciilor Sociale.
„Studiul a inclus trei activităţi de cercetare: un exerciţiu de observaţie sistematică la ghişeele CJP Bihor (20 – 24 martie 2017), un focus grup cu angajaţi ai instituţiei, implicaţi în activitatea de relaţii cu publicul (aprilie 2017) şi o anchetă pe un eşantion de 223 de pensionari sau persoane în curs de pensionare din judeţul Bihor, realizată în perioada mai-iunie 2017”, ne-a informat Adrian Hatos.
Studiu
Din ancheta realizată a rezultat că majoritatea persoanelor contactează instituţia pentru stabilirea drepturilor şi pentru informare. „Cercetarea a relevat un grad ridicat de satisfacţie din partea beneficiarilor faţă de serviciile oferite de CJP Bihor, atât pe ansamblu, cât şi pe domenii.
De altfel, activitatea funţionarilor instituţiei a fost descrisă cel mai frecvent în cadrul anchetei în termeni ca «amabilitate», «seriozitate» şi «calitate». Din cele 263 de interacţiuni la ghişeu, observate în timpul celor trei zile de monitorizare, studenţii noştri au apreciat că 89% au fost cordiale şi doar 2,3% ca fiind conflictuale”, a subliniat Adrian Hatos.
Pe de altă parte, principalele surse de nemulţumire şi conflict în raporturile beneficiarilor cu CJP Bihor sunt: timpii de aşteptare şi răspunsurile neaşteptate referitoare la cuantumul drepturilor de pensie stabilite.
În discuţiile cu angajaţii au fost propuse mai multe soluţii pentru creşterea satisfacţiei beneficiarilor, reducerea timpului de soluţionare a solicitărilor şi eliminarea surselor de conflict.
În ceea ce priveşte informarea despre reglementările referitoare la sistemul de pensii, majoritatea respondenţilor utilizează ziarele şi comunicarea în reţelele informale, precum şi funcţionarii de la ghişeu.
Când interacţionează cu CJP, majoritatea respondenţilor (80%) o fac prin deplasare directă la sediul instituţiei şi doar 20% prin telefon sau 8,5% prin site.
„Concluziile acestei colaborări pot asigura un mod de lucru planificat, primele măsuri fiind deja luate prin programarea telefonică a beneficiarilor de servicii, la numărul: 0259.413.451. Este o procedură normală şi civilizată în condiţiile în care la ghişeele instituţiei se prezintă circa 400 de persoane pe zi”, a concluzionat Carmen Polman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!