Gesturile fără asemănare de care au dat dovadă bihorenii în ultimii doi ani prin donarea de organe de la rudele lor aflate în moarte cerebrală şi fără nicio şansă la viaţă au fost recunoscute public, în 30 aprilie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Transplantului. La evenimentul organizat de Romtransplant şi Fundaţia pentru Transplant (organizat la Clubul Diplomatic Bucureşti) ajuns la a şasea ediţie au participat circa 200 de români, oameni care au primit a doua viaţă datorită semenilor care au acceptat donarea de organe de la rudele lor în moarte cerebrală. „Acestă manifestare constituie continuarea campaniei la nivel naţional dedicate donării de organe şi ţesuturi umane în vederea efectuării a cât mai multe proceduri de transplant”, a declarat preşedintele Fundaţiei pentru Transplant, dr. Victor Zota.
Mulţumiri
„Ce am făcut pentru noi înşine moare odată cu noi, ceea ce facem pentru ceilalţi rămâne şi este nemuritor” a fost deviza evenimentului, iar prof. Irinel Popescu a mulţumit personal tuturor familiilor din România care au spus „DA” donării de organe şi în mod special bihorenilor şi coordonatorului de transplant din Centrul Universitar Oradea, medicul anestezist Carmen Pantiş. Prof. Radu Deac a subliniat extraordinara lecţie de omenie din dimineaţa de 2 februarie 2010, când cursa Tarom de pe ruta Oradea – Bucureşti a fost deturnată, cu escală la Târgu Mureş, cu acceptul tuturor călătorilor, pentru ca inima prelevată de la Oradea să ajunga în condiţii optime la Târgu Mureş pentru efectuarea transplantului salvator pentru un pacient.
Istoric orădean
Urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului e sărbătorită în România din 2005 anual, în cursul lunii aprilie. În România, peste 1.500 de români au primit o nouă şansă datorită transplantului de organe şi trăiesc acum miracolul unei vieţi noi, dăruite de cei mai puţin norocoşi.
În Oradea, prima prelevare de organe de la un donator în moarte cerebrală s-a efectuat în ianuarie 2008 la un pacient de 15 ani (care a suferit un accident rutier) iar urmarea a fost salvarea a şapte vieţi prin transplant. Prin generozitatea bihorenilor şi a muncii depuse în Clinica Terapie Intensivă Oradea de identificare şi menţinere în condiţii biologice a oricărui posibil donator, Bihorul se menţine din 2008 încoace pe primul loc pentru donarea de organe în România. Astfel, în 2008 au fost şapte donatori de organe în Bihor, iar în 2009 au fost 13 donatori bihoreni. Anul acesta s-au efectuat 19 prelevări de organe, opt dintre donatori fiind tot bihoreni.
„Indiscutabil moartea este cea mai mare criză din viaţa umană, moartea se manifestă în istoria umanităţii şi în biografia individului. Semnificaţia ei depăşeşte sfera faptului biologic, fiind cea mai necunoscută şi misterioasă experienţă. La un moment dat finalul vieţii vine implacabil”, a declarat dr. Carmen Pantiş, de la Spitalul Judeţean.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!