Bihorenii care încă mai au de recuperat taxa auto pot face acest lucru pe cale administrativă. Recent, au fost oficializate normele metodologice pentru aplicarea acestui mecanism de restituire.
[eadvert]
Recuperarea banilor se poate face până în anul 2027. Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc.
„DGRFP Cluj-Napoca informează contribuabilii că, prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor şi al Ministrului Finanţelor nr. 868/1303/2023, au fost reglementate normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 93/2022 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare”, se arată în comunicarea DGRFP.
Cine poate solicita banii
Contribuabilii îndreptățiți la restituirea acestor taxe sunt: contribuabilii care nu au solicitat până la data prezentei restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau, după caz, a timbrului de mediu pentru autovehicule, mai au această posibilitate, indiferent de momentul la care au făcut plata acestora.
O altă categorie de beneficiari sunt contribuabilii care au obținut hotărâri judecătoreşti definitive și pentru care, până la data de 29 iunie 2022, nu au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire. Ei pot solicita, pe lângă restituirea sumelor obținute prin hotărârile judecătorești definitive cu titlu de taxa auto/timbru de mediu (după caz), inclusiv cheltuielile băneşti stabilite de instanţele de judecată prin aceste hotărâri definitive, care sunt în sarcina statului român, respectiv orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silită a hotărârilor.
Sunt îndreptățiți la restituirea taxei achitate de firma de leasing și contribuabilii proprietari care au achiziţionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, în cazul în care contractul de leasing este finalizat.
Cererile pentru restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule sau a timbrului de mediu pentru autovehicule și a dobânzilor aferente, cererile pentru restituirea drepturilor obținute prin hotărâri judecătorești și a cheltuielilor ocazionate de executarea silită a acestor hotărâri, precum și documentele care se anexează cererii, se depun de către contribuabil la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului sau la Administrația Fondului pentru Mediu (după caz).
Cererea trebuie să cuprindă în mod obligatoriu contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului, precum şi elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului şi datele de identificare ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/varianta, numărul de înmatriculare şi numărul de identificare pentru care se solicită restituirea sumelor.
Pentru cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se înscrie numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plăţii taxelor. În cazul în care numărul de înmatriculare sau numărul de identificare este necompletat, fiind necunoscut plătitorului de taxă, acesta poate depune cererea fără a-l completa.
Termenul de depunere a cererii de restituire este de 5 ani și a început de la data de 29 iunie 2022, data intrării în vigoare a OUG nr.93/2022 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial nr. 646 din 29 iunie 2022.
Termenul de soluționare a cererii este de 45 de zile de la data înregistrării cererii. Cazurile de prelungire a termenului de soluționare a cererii sunt reglementate la art. 77 din Legea nr. 207/2015 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedură fiscală, iar cazurile de suspendare a termenului de soluționare sunt reglementate la art. 78 din aceeași lege.
Citiți principiile noastre de moderare aici!