Cu nicio luna înainte de data de 4 martie, când se împlinesc 43 de ani de la cutremurul ce a zguduit România, pompierii noștri anunță că demersurile întreprinse pentru protejarea vieților bihorenilor continuă prin difuzarea spoturilor video/audio aferente Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei pentru cutremur „Nu tremur la cutremur”, derulată de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
„Campania este realizată pe fondul necesității transmiterii către populație a unui mesaj unitar, conținând informații corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur”, a transmis mr. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor.
Mr. Roșca informează că diseminarea informațiilor se face prin intermediul materialelor printate (flyere, afișe și leaflet-uri) și a șapte spoturi animate. Publicul țintă al campaniei se dorește astfel a fi informat despre modalitățile de pregătire pentru efectele unui seism major și despre comportamentul adecvat în situația declanșării unui cutremur de magnitudine ridicată.
În cadrul spoturilor, sunt abordate mai multe situații: în locuință, pe stradă, la serviciu, în centre comerciale și la școală.
Reguli esenţiale în caz de cutremur
Iată câteva reguli ce trebuie respectate în timpul cutremurului, reguli ce se regăsesc și în spoturile din Campania Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:
1. Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
2. Discută cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda.
3. Identifică modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
4. Pe timpul cutremurului adăposteşte-te în locul stabilit
5. Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).
6. După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
7. Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!
8. În lipsa unor astfel de posibilităţi enumerate mai sus, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul.
9. Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.
Trimite articolul
XTremurul de apã, cadã.