Scumpirile din ultima perioadă îi determină pe bihoreni să cumpere tot mai puţin. La piață, gospodinele au înlocuit sacul cu sacoșa. Comercianţii care se aşteptau să recupereze pierderile în această perioadă sunt total dezamăgiţi de vânzări. Încasările sunt slabe spun ei. „S-au dus vremurile în care clienţii cumpărau câte 10 – 20 de kilograme de gogoşari sau vinete. Acum, cei mai mulţi iau patru – cinci kilograme doar de poftă. A fost un an foarte prost. Am avut parte de toate:secetă și acum noi producătorii care ne vindem marfa în Piața Cetate ne confruntăm și cu lipsa de cumpărători din cauza lucărilor din zonă. Chiar și puținii oameni care mai veneau la piață s-au rărit pentru că nu au unde să parcheze în zonă din cauza lucărilor care parcă nu se mai termină. Iau în considerare chiar posibilitatea de a mă lăsa de agricultură”, ne-a spus supărat Panea Gheorghe producător din Tulca.
Producătorii mai spun că seceta i-a făcut să piardă din producţie, au crescut foarte mult şi tarifele combustibililor şi cu toate acestea ei nu au ridicat foarte mult preţurile comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea marfa zace în piață și prea puțini sunt cei care cumpără. „Acum câțiva ani vindeam tone de legume într-o săptămână în sezonul conservelor și al murăturilor, acum oamenii vin și iau cu bucata. Prea puţini îşi permit să facă provizii. Au mai fost câteva gospodine curajoase care s-au încumetat să cumpere 20 kilograme de gogoşari, vinete, ardei, ceapă, dar acestea sunt tot mai rare”, spune un comerciant din Piaţa West Market. Acesta se plânge şi de concurenţa făcută de magazine şi de supermarketuri care îşi permit să vină cu tot felul de promoţii care „le iau ochii” oamenilor. „Sunt și foarte multe magazine, la fiecare pas găsești unul. Nu mai spun de supermarketuri. Au tot felul de oferte și oamenii se bucură, iau de acolo că e mai ieftin. Dar nu știu că la piață chiar găsești o legumă care are gust”.
Deşi spun că ar dori să pună murături, zacuscă şi alte bunătăţi pentru iarnă, oamenii spun că nu îşi mai permit. Maria Stana o pensionară din Oradea, a povestit că în fiecare an pregătea conserve de tot felul. Acum, nu s-a încumetat decât la zacuscă. A copt și câteva vinete și le-a pus la congelator. Bulion însă nu a mai reuşit să facă „Am tot urmărit când au fost puţin mai iefine legumele şi am cumpărat. Nu îmi permit mai mult. Din păcate o bună parte din pensie o dau pe medicamente, plătesc facturile iar cu ce mai rămâne ne luăm de mâncare. Mă gândesc cu groază că vine iarna şi nu ştiu cum o să reuşesc să plătesc încălzirea şi curentul. Mă mai ajută şi copii dar nu vreau să fiu o povară pentru că nici lor nu le este uşor”, ne-a spus orădeanca.
Daniela Ficuț, producător de la Girișu de Criș are o tarabă în Piaţa Cetate ca la expoziție. O varietate de culori și forme, prospețime și arome, însă sunt foarte puțini clienți. „Facturile mari ne-au împovărat și mai mult, la care se adaugă celelalte cheltuieli de producție. An de an chiria la tarabă creşte. Facem față şi noi tot mai greu”, spune producătorul în timp ce aranjează legumele.
Ultimele date statistice arată că românii sunt nevoiți să cheltuie o treime din bugetul lunar doar pentru a-și acoperi nevoile de bază legate de hrană.
Ce prețuri sunt în piață
În piața Cetate, legumele și fructele de sezon sunt pe alese. Cartofii se vând cu prețuri cuprinse între 3,5 lei și 5 lei/kg, roșiile-5 -7 lei/kg, ardeiul kapia, între 7 și 9 lei/kg, gogonele-5 lei/kg, ardei gras între 5 și 8lei/kg, ceapă-4 lei/kg, dovlecei-1 leu bucata, ardei bulgăresc iute-15 lei/kg, prune-6 lei/kg, struguri între 8 și 11 lei/kg, vinete-6 lei/kg, mere-4,5 lei/kg, pere-8 lei/kg, nectarine-10 lei/kg. Pentru cei care preferă fructele de pădure, la piață, un kilogram de afine de pădure costă 35 lei sau 10 lei un pahar.
Pentru a ține pasul cu scumpirile din ultima vreme și a-și face unele rezerve, oamenii economisesc tot ce pot, renunță la călătorii, haine noi și chiar la produse de primă necesitate.
În contină creştere
Alimentele s-au scumpit enorm în ultimul an, iar majorări de prețuri vor fi în continuare, spun specialiștii în economie. Datele statistice arată că cele mai semnificative scumpiri au fost la alimentele de bază precum uleiul de floarea soarelui, cartofi, pâine, unt sau lapte.
Preţurile alimentelor de bază au crescut în medie cu 15,5 procente, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, conform unei analize a Comisiei Europene, unele produse sunt mai scumpe şi cu 40%. Astfel, am ajuns să dăm pentru ele mai mult ca italienii, spaniolii sau francezii. Plătim în medie în plus și cu 20 de procente, pentru lapte, ouă, şi orez. Asta în condițiile în care salariile românilor sunt de departe mult mai mici.
Conform Institutului Național de Statistică (INS), în luna august 2022, pâinea costa cu 25,2% mai mult decât în august 2021 și cu 17,6% peste nivelul din decembrie 2021. De asemenea, cartofii au raportat creșteri de prețuri cu peste 54% în ultimul an și cu 10,4% în ultimele opt luni.
Uleiul alimentar a depășit și el cu aproape 50 de procente prețul pe care-l avea în august 2021, asta în timp ce carnea de pasăre a avut o scumpire medie de aproximativ 18% în ultimul an, cea de vită cu 14,6%, iar cea de porc cu 13,3%.
De asemenea, datele INS mai menționează scumpiri la produsele lactate (+20,6% față de august 2021), la ouă ( +20,3%) și la cafea ( +16,2%).
Trimite articolul
XSeceta pulii…
Scuzati dar de unde ati scos aceste preturi: la rosii si la mere e clar o greseala, sunt preturi mai mari in realitate daca reusesti sa ajungi pana la Piata Cetate; iar afine de padure unde gasiti la ora asta?
Le doresc faliment placut producatorilor locali. Faza cu “gustul” nu ma impresioneaza deloc. In conditiile in care gasesti in magazine banane, portocale si alte fructe exotice la aprox 5 lei per kilogram, producatorii nostri au tupeul sa ceara 10-12 lei pe piersici autohtone, aduse de la cativa km de oras. La fel cu merele si cu strugurii. Nu mai zic de capsuni si cirese, au niste preturi si de 3-4 ori mai mari ca si fructele exotice. Si alea vin de la sute sau mii de kilometri si din tari unde salariile sunt mult mai mari. Ai transport enorm, ai salariile de acolo, ai taxe aici, magazinele trebuie sa-si pusa si ele profit… si totusi se pot vinde la 5 lei/kg.
Dar noi local cerem dublu sau triplu pe chestiile noastre pentru ca… au gust. Hai sa fim seriosi, lacomia e mare.
Bihorenii fac economii??? Poate abia acum cumpără cât mănâncă!
E bine să fi cumpătat, să nu mânanci cu două guri și patru mâini.