Pentru a crește eficiența energetică a sobelor pe lemne, ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că va fi lansat un program – pilot prin statul va oferi o sumă nerambursabilă pentru înlocuirea sobelor vechi sau cumpărarea de sobe noi cu eficiență energetică mai mare, județul Bihor fiind printre județele în care acest program ar urma să se aplice.
Maxim 10 mii de lei pentru sobe performante
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a susținut zilele trecute că majoritatea locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate energetic, iar sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe în mediul rural au un randament de cel mult 20-25 la sută. „Și din acest motiv am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a spus Mircea Fechet, citat de News. ro. Demnitarul susține că, după discuțiile purtate cu specialiștii de la Administrația Fondului de Mediu, finanțarea programului va începe în următoarele săptămâni. Programul va debuta cu un proiect pilot destinat locuitorilor din zonele montane, din 27 de judeţe, din zona montană, aşa cum este aceasta definită de Legea muntelui, care la Grupa 9 Munții Apuseni, include localități din Bihor, Cluj, Alba, Arad, Hunedoara și Sălaj. Persoanele care vor accesa acest program vor primi finanțare de 80 la sută din costul eligibil al cheltuielilor, dar nu mai mult de 10.000 lei, TVA inclus, pentru fiecare aparat de încălzire. Aparatele de încălzire pot folosi lemn, peleți sau brichete ca și combustibil. Sunt acceptate și termosobe, șeminee și termoșeminee care respectă cerințele stabilite de Directiva EcoDesign. Acestea trebuie să aibă o putere între 8 kW și 35 kW, un randament de cel puțin 80 la sută și să nu emane mai mult de 40 mg/m3 de particule, 120 mg/mc de gaze volatile, 1.500 mg/mc de monoxid de carbon și 300 mg/mc de oxizi de azot.
Cum se va putea accesa programul
Primăriile din localitățile incluse în programul- pilot pot să se înscrie în program prin Administrația Fondului pentru Mediu. După ce lista primăriilor acceptate este publicată, cei care vor să înlocuiască o sobă veche sau să cumpere una nouă pot să se înregistreze pe platforma online oferită de AFM, în limita bugetului disponibil pentru fiecare primărie.
După înregistrare, fiecare solicitant va primi un voucher pe care îl poate folosi pentru a cumpăra noua sobă. În fiecare sesiune de înregistrare, o persoană poate trimite doar o singură cerere. Prin achiziționarea de sobe performante, cetățenii vor consuma o jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă, a mai afirmat ministrul Fechet.
Bihorul are 36 de localități incluse în zona montană
Pentru a afla care sunt localitățile din județul Bihor care sunt încluse în zona montană, așa cum este definită de Legea muntelui, am solicitat aceste informații de la Agenția Națională a Zonei Montane. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al acestei instituții, Dănuț Ungureanu, conform Ordinului Comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 97 și al Ministerului Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice nr. 1332, din anul 2019, privind aprobarea criteriilor de încadrare și a listei localităților din zona montană, în județul Bihor fac parte din zona montană următoarele localități: Aleșd, Nucet, Ştei, Vașcău, Aștileu, Aușeu, Borod, Bratca, Budureasa, Bulz, Buntești, Căbești, Cărpinet, Câmpani, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Dobrești, Drăgănești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Lunca, Măgești, Pietroasa, Pomezeu, Remetea, Rieni, Roșia, Şinteu, Şoimi, Şuncuiuș, Tărcaia, Ţețchea, Vadu Crișului, Vârciorog. Prin urmare, oamenii din aceste sunt potențial beneficiari ai programului sub rezerva că primăriile se vor înscrie pe platforma AFM-ului și abia după aceea vor putea să obțină voucherul pentru a- și cumpăra o sobă mai performantă.
Există însă și unele aspecte care ar putea să reducă numărul de beneficiari având în vedere că accesarea programului se face prin intermediul unei platforme digitale, deci este necesar accesul la internet. Plecând de la realitatea satului românesc, unde populația este îmbătrânită și lipsită de cunoștințele necesare de accesare a mijloacelor electronice de comunicare, ar fi necesară implicarea primăriilor care să ofere sprijin celor care vor dori să obțină banii puși la dispoziție de stat.
Trimite articolul
XBuna ziua.Eu acum mi-am comandat online un termosemineu de 18 kw pe peleti care a si sosit dar este in cutie inca nemontat,eu mai primesc acest voucher pentru sobe?Am dat aproape 7000 lei pe el si trebuie sa primesc si eu acest ajutor.Va multumesc.
mda, dar satele de care nu a auzit nimeni?