Bihoreanul Tamio Vesa Nakajima are numeroase medalii cu lotul național al României de Informațică și a încheiat primul său an de studenţie la Oxford, cu cea mai mare medie dintre studenţii informaticieni.
Andrada Maria Pașcu și-a clădit în Londra o Școală de Muzică alături de șoțul ei Florin. „E clar ca vor schimbări, dar încă e perioada de tranziție și totul își urmează cursul normal, ca și până acum. Europenii trebuie să aplice pentru ceea ce se numește Settled Status, dar în rest încă nu s-au produs drastice schimbări. Sperăm să nu ne afecteze ca și business pe mai târziu, dar încă e prea devreme de prezis. Cert e ca noi suntem și vom fi europeni, iar majoritatea englezilor cu care intrăm în contact împărtășesc același sentiment. Se tem din cauza libertății de miscare pe care au avut-o în Europa și nu ar vrea să o piardă.Pe timp ce trece perioada de tranziție, lucrurile vor fi mai clare”, spune Andrada.
Constantă e doar incertitudinea
Maia Bondici e jurnalist la BBC. Am rugat-o pe Maia să facă o analiză a situației pe care o percepe după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Euopeană. A intitulat-o: Există viață după Brexit?”. Maia a comentat la cald trăirile contradictorii ale britanicilor: „Pe 31 ianuarie mulți britanici au sărbătorit Brexitul, însă și foarte mulți au plâns și au suferit. Cert este însă faptul că a fost o zi istorică, plină de emoții de ambele părți. Au fost patru ani tumultoși de negocieri între Parlamentul European și cel din UK, trei Prim- Miniștrii și două alegeri generale. Ceea cea rămas constant în tot acest timp a fost incertitudinea în ceea ce privește Brexit-ul, și anume incertitudinea companiilor, a sistemului de sănatate și a imigranților în legatură cu ceea ce urmează”, a explicat jurnalista BBC Maia Bondici pentru Jurnal Bihorean & BIHON.RO. Orădeanca, ca și alți analiști consideră că până la finele anului nu se vor resimți multe schimbări în relația britanicilor cu U.E.
„Pe 1 februarie nu era nimic schimbat. Câinii nu aveau covrigi în coadă, iarba nu era mai verde și soarele nu strălucea mai tare pe partea noastră. Ba chiar a tras și o ploaie, tipic londoneză. Ce urmează acum este, de fapt, adevăratul Brexit. Dacă până acum am negociat o posibila înțelegere, acum vom negocia cum va arăta de fapt relația noastră cu Europa. Avem o perioadă de implementare până la sfârșitul anului, timp în care lucrurile nu se vor schimba prea mult. Oamenii vor putea să călătorească la fel, iar comerțul va păstra regulile Uniunii Europene. Deși am auzit de mii de ori fraza celebră a lui Boris Johnson, «Get Brexit Done», negocierile cu adevărat importante abia acum încep. Negocieri privind comerțul, imigranții, sistemul de sănătate – practic întregul sistem a fost doborat și trebuie reconstruit”, consideră orădeanca de la BBC.
Maia Bondici e optimistă că statutul românilor, al străinilor nu se va schimba.
„Când vine vorba de imigranții din Marea Britanie, mulți membri ai Parlamentului European au luptat ca noi să avem drepturi egale cu cetățenii britanici, să avem certitudinea ca vom putea să ne continuăm viața aici fără întreruperi și că nu vom fi tratați precum «cetățeni de clasă inferioară». Deşi guvernul britanic a introdus sistemul de «status stabilit sau pre-stabilit»,pentru care au aplicat sute de mii de români, cu noua majoritate impresionantă din guvernul lui Boris, nu se știe niciodata dacă acesta nu își va schimba atitudinea fată de imigranți în viitorul apropiat.De multe ori când auzi vorbind pe cineva care a votat pentru Brexit, auzi şi de problema lor cu imigranții, că suntem prea mulți, furăm, le luăm joburile, vorbim limbi diferite…că ar trebui să ne întoarcem înapoi de unde am venit.
E clar că această problemă a fost crucială în campania pentru Brexit, campanie în care mulți oameni au fost mințiți de politicieni, dar prin aceste minciuni s-a creat o diviziune nu numai în parlamentul britanic, ci și în societate, între prieteni și în familii. Iar între timp, oamenii fără casă îngheață de frig în fața Parlamentului, din ce în ce mai mulți copii cresc în sărăcie, iar discrepanța dintre clasele sociale e mai vizibilă ca niciodată. Nu curge deloc lapte și miere. Eu mereu am spus ca există «mere stricate» în fiecare țară. Dar contribuția românilor în societatea britanică depășește cu mult acțiunile unor oameni care nu ne definesc pe noi ca societate. Eu am întâlnit numai români muncitori, harnici și onești. Am auzit laude la adresa românilor ca fiind tot timpul primii care pun osul la treabă. Nu trebuie să uităm asta niciodată”, e mesajul jurnalistei Maia Bondici. Tânăra a plecat în Anglia la studii și e conștientă că trebuie să muncească de două ori mai mult decât un britanic ca să aibă succes.
„Dacă am venit pe meleagurile britanice, am venit să învățăm, să lucrăm, să ne dezvoltăm și să ne facem viața aici. Din păcate, câteodată, trebuie să lucram de doua ori mai mult și să tragem de doua ori mai tare pentru a dovedi unora că suntem demni de respect. Asta cu siguranță nu se va schimba după Brexit”, transmite jurnalista. Chiar dacă urmează încă o perioadă de incertitudine, mesajul jurnalistei BBC pentru românii din Regatul Unit e unul de încurajare, de unitate.
„Urmeaza o perioadă și mai lungă de incertitudine pentru români, pentru cei care vor să se simtă în Regatul Unit ca la ei acasă, dar care nu știu dacă peste un an, doi, trei, vor mai avea una aici. Și deși nu știm ce ne rezervă viitorul, nu trebuie să privim acest Brexit ca pe o tragedie. În acest moment noi trebuie să ne unim și să ne dorim ca planul lui Boris să reușească, indiferent de ce parte suntem. Altfel, e ca și cum ne-am dori nouă înșine răul. Și la urma urmei, dacă vrem să ne luam bagajele și să plecăm, sunt sigură că cei de-acasă nu s-ar supăra. Dimpotrivă! Noi putem să ne reîncepem viața în oricare colț al lumii. Câteodată spun ca mi-aș dori ca toți imigranții din Marea Britanie să plece, să vadă britanicii cum le-ar fi fără noi. Însă, din fericire pentru ei, noi românii nu renunțăm atât de ușor”, spune Maia Bondici.
Trimite articolul
XAi şi acasã bere-n masã.
Viaţã neo-fobã pe terasã.
La noi de €uri ofteazã manele.
Speranţã în noroc de pãcãnele.
E cald şi bine ocolind munci grele.
Şi codrii freamãtã uscaţi şi dau surcele.
Covrigi în coadã lidl şi-n parcele.
Politicã distreazã-n ceasuri rele.
Din când în când puţine taxe grele.
În rate poţi avea salarii mari.
Mai multe posturi date de primari.
Pe fonduri toti vizionari bizari.
Şi dacã o fi contra rãzboi.
Vom juca zaruri între noi.
Câştigi berbeci capre sau boi.
ar fi mai bine sa se intoarca acasa sa aplice ce au invatat acolo.
-
pe gratis si apoi sa fie si scuipat in fata?
#