În perioada 20 decembrie 2023 – 5 februarie 2024, AFIR a primit peste 400 de cereri de finanțare, valoarea totală a solicitărilor de finanțare depuse online fiind de 379,43 de milioane de euro.
[eadvert]
Termenul limită din anunțul de lansare a sesiunii era 30 aprilie 2024, ora 16:00, iar alocarea stabilită pentru această sesiune a fost de peste 224 de milioane de euro, împărțită pe componente distincte astfel:
- 67.383.218,40 euro pentru sector bovine (inclusiv bubaline);
- 98.828.720,32 euro pentru sector suine;
- 15.722.750,96 euro pentru sector ovine-caprine;
- 22.461.072,80 euro pentru păsări de curte și alte animale de fermă, inclusiv albinele;
- 20.214.965,52 euro pentru găini ouătoare (investiții de modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere).
De aceste oportunități substanțiale de investiții în creșterea animalelor, dar și pentru protecția mediului și sănătatea publică, bihorenii au profitat din plin, depunând proiecte creative și sustenabile, contribuind astfel la creșterea economică și la promovarea standardelor ridicate în sectorul agroalimentar.
În Bihor vin cei mai mulți bani
Astfel, bihorenii au depus 27 de dosare de finanțare, valoarea solicitărilor de finanțare fiind de 33,7 milioane de euro, cea mai mare din țară. Următorul pe listă în ceea ce privește suma primită se află județul Timiș, cu 35 de proiecte depuse, valoarea acestora fiind de 33.4 milioane de euro. Peste 29 de milioane de euro a primit și județul Satu Mare pentru cele 23 de dosare depuse, situându-se astfel pe locul trei.
Sprijinul financiar prin intermediul acestei intervenții este de maximum 2 milioane de euro/proiect în cazul investițiilor complexe (construcții și echipamente), respective maximum 300.000 euro/proiect în cazul proiectelor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole. Intensitate finanțării este de până 65%.
Investiții în modernizare a fermelor zootehnice
Intervenția își propune investiții noi și/sau de modernizare a fermelor zootehnice cu tot ceea ce presupun acestea, respectiv investiții în echipamente, adaptare la standarde, racorduri la utilități, în managementul adecvat al gunoiului de grajd, condiționare și/sau depozitare, procesare și comercializare, investiții necesare pentru asigurarea bazei furajere aferentă fermelor zootehnice.
Beneficiarii eligibili în cadrul DR-20 sunt fermieri cu excepția persoanelor fizice, cooperative agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri și grupuri și organizații de producători legal constituite în baza legislației naționale în vigoare și recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor fermieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!