Participanţii vor putea să deguste: toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări pregătite tradiţional, „ca la ţară”. Toate acestea vor fi stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă highezi şi jocuri bihoreneşti, ca-n vremurile de demult!
Juriul
Juriul primei ediţii a unui concurs de preparare tradiţională a porcului între comunele din judeţul Bihor va fi constituit din: EUGEN BAR, maestru în artă culinară, şeful filialei Bihor a Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România – preşedinte; MIRCEA JACAN, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor – membru; RADU SILAGHI, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene – membru; NICOLAE POP, preşedintele Asociaţiei Culturale D’ART Oradea – membru; GIORGIANA ZĂGREAN, managerul Proper Marketing & Events Oradea – membru.
Concurenţii
În concurs s-au înscris, în final, 23 de comune bihorene (Aușeu, Borș, Căbești, Diosig, Dobreşti, Girișu de Criș, Ineu de Criș, Mădăras, Nojorid, Oșorhei, Pomezeu, Popești, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Toboliu, Tulca, Vadu Crișului, Valea lui Mihai şi Vârciorog). Acestora li se va adăuga, în calitate de invitată, o echipă din judeţul Békés, Ungaria.
Pentru public
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, respectiv cârnaţi, caltaboşi şi jumări!
De asemenea, vizitatorii vor putea consuma ceai cald, pus la dispoziţie gratuit, peste zi, de către organizatori, sau pălincă, vin şi vin fiert (contra cost)!
Pe toată durata desfăşurării festivalului, pe scena special amenajată între corturi, vor avea loc manifestări cultural-artistice şi 15 concursuri cu publicul! Tichetele de masă (înseriate) vor participa, la final, la o tombolă cu premii-surpriză!
Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”. Între orele 10 şi 16, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor, precum şi invitaţi speciali!
Programul zilei
08.00-08.30 Degustare de pălincă – CONCURS
08.30-12.30 Prelucrare porc
10.00-11.00 Pârjolire tradiţională porc – PREZENTARE
10.00-16.00 Program cultural-artistic prezentat de Văru’ Săndel
12.30-13.30 Degustare toroş – CONCURS
13.30-15.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări – CONCURS
15.30-16.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS
Cu sprijinit RCS&RDS, evenimentul va fi transmis în direct pe internet, pe pagina www.fcdp.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!