„Teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. Acest proverb poate spune totul despre bihorenii care s-au prezentat în primul trimestru din acest an la examenul pentru permisul de conducere auto. Potrivit statisticilor Direcţiei Regim Pemise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Bihorul se plaseză pe primul loc în topul promovabilităţii examenelorteoretice pentru permisul de conducere, cu o promovabilitate de 57,37%. Pe locul doi vine Clujul cu 56,12%, iar pe trei Iaşiul cu 54,17%.
În primul trimestru din 2010 s-au prezentat la examenul teoretic 6.726 de bihoreni.
În practică e altfel
Când vine vorba de proba practică situaţia se schimbă total, doar puţin mai mult de jumătate dintre cei care au luat teoria iau şi examenul practic. Bihorenii se situează pe locul trei din coadă în ceea ce priveşte promovabilitatea examenului practic pentru permisul de conducere cu un procent de 51,65%. Doar Iaşiul şi Vrancea ne devansează cu o promovabilitate de 39,60%, respectiv 40,70%.
În primul trimestru s-au prezentat la examenul practic pentru permisul de conducere 3.673 de bihoreni.
Dacă facem un clasament al şcolilor de şoferi cu peste 100 de candidaţi în funcţie de promovabilitatea la examenul practic, pe primul loc se plasează Autorapid SRL cu 66,67%, urmată de Autoliv cu 57,95%, SAO – 53,66%, Auto Dorina cu 53,37%, Şanta – Săgetătorul – 53,25%, Ges Impex – 52,46% şi Auto Goldiş cu 51,16%.
Reprezentanţii şcolilor de şoferi sunt de părere că promovabilitatea scăzută este o strategie a celor de la DRCPIV pentru a nu creşte prea repede numărul şoferilor.
„Adevărul este undeva la mijloc. Nu se poate ca instructori cu experienţă, care avut o promovabilitate de 100%, acum să aibă o promovabilitate mult mai scăzută. Pe de altă parte au crescut şi exigenţele. În prezent se lucrează la o lege în care este prevăzut şi faptul că dacă ai căzut examenul practic va trebui să mai iei jumătate din orele pe care le-ai luat pentru a te putea prezenta la un nou examen”, ne-a declarat Ioan Şanta, directorul Şcolii de şoferi Şanta.
Liviu Goldiş, directorul Auto Goldiş spune că ar trebui făcut un schimb de experienţă cu cei din judeţele limitrofe Bihorului, „să vină ei la noi şi să mergem noi la ei să vedem unde-i problema”. „Ar mai fi interesant de aflat câţi dintre bihorenii care au terminat şcoala de şoferi au produs accidente în primul an şi câţi din celelalte judeţe”, conchide Liviu Goldiş.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!