Peste 200 de săteni și oficialități din Tulca și alte șapte comune limitrofe, cum ar fi primarii din Tulca, Tinca, Mădăras și Avram Iancu, secretari de primării și consilieri locali, dar și senatorul liberal Valeriu Boeriu, au fost prezenţi la întâlnirea de la Tulca, organizată de Academia Civică Bihor. Tema: informarea localnicilor despre pericolele reprezentate de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Acestora li s-a adăugat un grup de peste 100 de moți, veniți cu autocare și mașini personale, pentru a-și arăta solidaritatea cu țăranii bihoreni care sunt în pericol de a fi afectați de exploatarea gazelor de șist, așa cum și locuitorii Munților Apuseni pot fi afectați de proiectele de minerit cu cianuri de la Roșia Montană sau Certej, transmite Academia Civică. La Tulca, din partea Academiei Civice au vorbit Eugenia Mitraşcă, Orlando Balaş şi Cătălin Popa. Balaş a prezentat tehnologia de exploatare a gazelor de șist și riscurile care aceasta le implică pentru sănătate, fiind prezentate şi filme care arată efectele unor astfel de exploatări în alte țări ale lumii, dar și efecte negative ale prospecțiunilor petroliere din România (cutremure, alunecări masive de teren etc.).
Locuitorii au fost îndemnați să nu concesioneze terenurile pe care le dețin pentru astfel de activități și să nu permită accesul pe proprietatea lor a firmelor de prospecțiuni, deoarece descoperirea unor astfel de resurse permite automat și exploatarea lor, cu toate urmările negative pentru zona afectată. Cătălin Popa a prezentat aspectele economice ale acestor exploatări, arătând că ele nu vor aduce nici un beneficiu comunității, ci doar pierderi, și faptul că ele nu sunt de fapt rentabile, câștigurile firmelor fiind asigurate din evitarea impozitelor, facilitățile fiscale și prin faptul că pagubele sunt plătite de statele și cetățenii din țările unde își desfășoară activitate.
Cântăreața de muzică populară, Florica Bradu, a vorbit despre importanța sănătății, care e dată de o alimentație ce poate fi asigurată doar de țărani și i-a îndemnat pe oameni să își apere pământul și țara. Florica Bradu a interpretat două cântece populare, unul din Țara Moților, altul din Bihor, care i-au ridicat în picioare pe cei prezenți și i-a făcut să cânte împreună cu ea.
Din partea moților a vorbit Ioan Uțiu, care i-a asigurat pe sătenii prezenți de solidaritatea moților ce nu-şi doresc cianuri la Roşia Montană şi nici exploatări nocive ale gazelor de şist, în România. La finalul întâlnirii s-au scandat lozinci deja cunoscute, precum „„Uniți salvăm (…)”, „Nu corporația face legislația” și „Nu vrem să fim o nație de sclavi”.
La finalul întâlnirii, organizatorii, dar şi locuitorii din Tulca s-au arătat decişi să se deplaseze şi în alte părţi ale Bihorului, pentru a face campanie împotriva exploatării gazelor.
Cu moţii prin Centru
După momentul Tulca, moții s-au deplasat la Oradea, unde s-au alăturat celor aproximativ 100 de manifestanți din Piața Unirii. „Nu-mi pot imagina Ardealul fără Munţii Apuseni. Şi pentru că am fost alături de neamul meu la veselie, la nunţi, la petreceri, sunt şi acum alături de neamul meu, când e nevoie și când viața și sănătatea noastră sunt în pericol”, le-a spus Florica Bradu protestatarilor. Bihorenii și moții au scandat împreună îndemnuri la solidaritate și au cerut demisia guvernului, socotit a fi „trădător de țară”.
Bihorenii i-au condus pe oaspeții din Țara Moților prin centrul orașului, pe drum fiind cântate imnul României și alte cântece patriotice, iar la sfârșit s-a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”. Unii trecători s-au alăturat manifestanţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!