Staţiunea Hajduszoboszlo e cunoscută în Ungaria drept „Mecca reumaticilor”.„Colaborarea dintre Vadu Crisului şi Hajduszoboszlo a început încă de anul trecut, când cele doua comunităţi au depus în comun un proiect de concept în cadrul programului transfrontalier Ungaria-Romania 2007-2013”, spune viceprimarul de Vadu Crişului, Ioan Hasas.
Parteneriat
Proiectul prevede construirea, la Vadu Crişului, a unui incubator de afaceri în domeniul turismului, în locul vechii primării, iar la Hajduszoboszlo va fi renovat şi dotat un centru de informare pentru turiştii români. Proiectul a fost selectat pentru etapa a II-a, valoarea proiectului este 540 mii de euro. Pe lângă Primăria Hajduszoboszlo, partener în cadrul proiectului este şi Asociaţia Ospitalierilor din Hajduszoboszlo, organizatorul festivalului de produse bio şi al vinului care se desfasoară anual în luna septembrie.
Pe lângă conducerea Primăriei din Vadu Crişului au fost invitaţi şi bucătari din zonă. Din păcate nici un bucătar nu a acceptat oferta, chiar dacă organizatorii le-au pus la dispoziţie produsele bio. Obiectivul festivalului din acest an a fost să atragă atenţia şi asupra faptului că puterea binefăcătoare a apei din zona împreună cu mâncăruri preparate din materii prime bio asigură o vindecare mai rapidă a bolilor. Despre puterile miraculoase de vindecare a apei din Hajduszoboszlo se vorbeşte de 70 de ani, în zona Hortobagy găsim cea mai numeroasă populaţie de animale crescute şi hrănite în condiţii bio, iar la Balmazujvaros se găseşte cea mai mare zonă destinată legumiculturii bio.
Citiți principiile noastre de moderare aici!