340 de localităţi din România, Ungaria şi Serbia au avut reprezentanţi în etapele Galopului Naţional de la Budapesta. În cele din urmă s-au calificat reprezentanţii a 72 de localităţi. România a avut şapte reprezentanţi dintre care, în premieră 4 reprezentanţi din Bihor. Aceştia s-au calificat după etapa Galopului Naţional derulată la Kings Land Ineu. Zatyko Jacint şi calul Vestal, câştigătorii ai etapei de la Ineu, au reprezentat zona Sălard, Rostasi Klaudia şi calul Csalfa au reprezentat zona Oradea, zona Biharia a fost reprezentată de Zatyko Matyas şi calul Grande, iar Valea lui Mihai de Tanai Renata şi calul Koheilan Buzgo.
Potrivit lui Ferencz Istavan, managerul Kings Land Ineu şi şeful delegaţiei din Bihor, acest eveniment este pentru noi „un prilej extraordinar pentru a ne împrospăta genetic populaţia de cai, pentru a avea o linie de sânge tot mai bună”. Fiindcă la Galopul Naţional despre aceasta este vorba : despre tradiţii ecvestre.
Cu Prinţul din Quatar
Galopul Naţional este cel mai grandios festival organizat pe cea mai mare scară. E mai degrabă o nouă invenție maghiară – o reinventare monumentală a istoriei și tradiției.Doar imaginați-vă! Piața Eroilor transformată într-o pistă de curse cu 6.200 metri pătrați de nisip special folosit la astfel de evenimente ecvestre. Tribune care flanchează piața, cele mai mari ecrane pe care le-ați văzut vreodată pentru transmiuni, steaguri care zboară şi entuziasmul spectatorilor. „Uneori sunt chiar 6000 de oameni în picioare. Cursa a fost extraordinară. În premieră a fost şi un jocheu din China, dar şi Prinţul din Quatar, câştigătorul de anul trecut, care acum nu a ajuns în finală. Câştigătorul Galopului în acest an a fost un călăreţ din Ungaria de 50 de ani care de 35 de ani participă la competiţii, care are peste 1000 de victorii în Ungaria şi peste 400 în străinătate, a spus Ferencz Istvan. E impresionant: jockey tineri, husari ai zilelor noastre, galopând pe pistă! Zgomot de copite, mulțime care ovaționează! Iar și iar, mai mult de 250 de cai și călăreți care au concurat pentru premii de 21,5 milioane forinți, pentru o sabie strălucitoare și pentru glorie națională”. Cursele sunt întrerupte de simulări de lupte călare, dar și de uimitorii arcași care trag la ţintă de pe caii în galop.Atelajele care au concurat în acest an au fost create special pentru această competiție. Chiar dacă au un aer vinage, în interior se ascund cele mai noi tehnologii. Imaginați-vi-l pe Ben Hur în Formula 1.
Și asta nu e tot! Cu pilejul Galopului Naţional Bulevardul Andrassy, cel mai mare bulevard din oraș, s-a transformat în loc de paradă pentru participanții la eveniment, corturile reprezentând așezări și orașe din întreaga țară au pus în scenă tradițiile locale: fierarii bătând potcoave, femei costumate în port tradițional brodând motive florale vechi de secole, țesători realizând coșuri împletite de nuiele sau covoare de lână.
Pe durata celor trei zile ale evenimentului, participanţii au luat contact cu tradiția ecvestră maghiară, au degustat din bunătățile bucătăriei maghiare, tema principală din acest an fiind carnea: preparate cu șase tipuri de carne condimentată în mod tradițional, care au putut fi udate cu vinuri şi palincă selecţionate.
Trei zile de acțiune călare, mâncare și băuturi fantastice, un amalgam de meșteșuguri și cultură, readucând la viață istoria vibrantă a Ungariei chiar sub ochii participanţilor. Prezent la eveniment, deputatul Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor care a însoţit delegaţia Bihorului, a avut un speak axat pe două cuvinte cheie: cultură şi sport. „Zona din care noi provenim este o combinaţie între cultură şi sport. Aici s-au născut poeţii ale căror opere se studiază, obligatoriu, în şcoală: Ady Endre şi Arany Janos. Zona din care provenim a dat singura echipă care a câştigat şi campionatul României şi cel al Ungariei. Ne-am bucura ca tradiţiile sportive şi culturale să fie cele care dezvoltă regiunea din care venim, ca oferta culturală a Oradiei să atragă mai mult decât pentru o cafea turiştii din Ungaria. Dar aceasta depinde şi de noi cum ştim să le oferim informaţia şi de ei cum ştiu să o caute”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!