Oameni de ştiinţă, cadre didactice universitare şi preuniversitare, diplomaţi şi oficiali guvernamentali, manageri de companii private, oameni de litere, compozitori, interpreţi, lideri ai vieţii politice, personalităţi recunoscute în domeniul artei, personalităţi din medicină, înalţi lideri ai diferitelor confesiuni religioase, sportivi, oameni din showbizz îşi regăsesc biografiile într-o ediţie spectaculoasă a Dicţionarului personalităţilor din România.
Lucrarea se identifică drept unul dintre cele mai mari indexuri biografice contemporane din România, cuprinzând peste 1.500 de biografii, al căror unic criteriu de alegere este „recunoaşterea valorii unor români de seamă, care, prin activitatea profesională şi prin talentul personal, s-au evidenţiat în domeniul propriu de activitate, obţinând respectul şi recunoaşterea societăţii”. Fiecare dintre personalităţile intervievate a trebuit să răspundă la un chestionar. Autor a numeroase articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale, aflat de peste 20 de ani la conducerea Şcolii Gimnaziale Dacia Oradea, doctor în sociologie, Florian Hava are un loc binemeritat în galeria personalităţilor din România.
Domnia sa, cu modestia-i caracteristică, spune că a fost surprins când a fost contactat pentru a răspunde întrebărilor redacţiei Romanian Biographic Institute. De-a lungul carierei, profesorul Hava a primit pentru meritele la catedră distincţii precum medalia Gheorghe Lazăr clasa I sau Ordinul Naţional Meritul pentru Învăţământ în Grad de Ofiţer.
Cu o îndelungată carieră în viaţa politică, dar şi în cea universitară, fostul primar al Oradiei, Petru Filip, nu putea lipsi din indexul personalităţilor. Dincolo de activitatea politică arhicunoscută, Petru Filip rămâne un intelectual fin, autor a peste 50 de articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate, naţionale şi internaţionale, şi a 9 cărţi de specialitate publicate ca autor sau coautor. A fost distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler.
Mai puţin aflată în lumina reflectoarelor, Dorina Maria Fărcaş, doctor în ştiinţe medicale, este membru în patru granturi internaţionale, are 5 cărţi publicate ca autor sau coautor, este membru în Societatea Română de Medicină Fizică şi Recuperare Medicală, în Societatea Română de Reumatologie, în Uniunea Medicală Balcanică.
Un alt nume de rezonanţă care nu a scăpat autorilor „Dicționarului personalităţilor din România” este cel al prof. univ. dr. Ioan Derșidan, de la Facultatea de Litere, autorul unor volume precum: „Viziera cavalerului. Studii despre modernitate şi iconi”, „Nordul caragialian – periplul versiunilor”, „Monolog dramatic eminescian”.
Cu acest prilej, bihorenii vor fi mândri să descopere oameni precum Aurora Rodica Tuduce, prof. univ. dr. ing. la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, originară din Câmpani. Membră în peste 70 de contracte de cercetare ştiinţifică, cu peste 50 de articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale, distinsă cu Premiul Traian Vuia al Academiei Române, doamna Aurora Tuduce întregeşte un tablou al bihorenilor cu cariere strălucite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!