Peste 178.000 de pensionari şi 10.000 de şomeri bihoreni sunt afectaţi de măsurile de reducere a pensiilor şi indemnizaţiilor de şomaj cu 15%, propuse de Guvern în urma acodului cu FMI. La aceştia se adaugă 33.600 de bugetari, câţi era înregistraţi la Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor în luna iunie 2009, care sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25%.
Şomeri şi pensionari
Potrivit lui Maricica Juca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bihor, în judeţ sunt înregistraţi în prezent 18.275 de şomeri, dintre care 10.008 sunt indemnizaţi. „Media ajutorului de şomaj este de 570 de lei. Reducerea de 15% înseamnă o scădere medie de circa 85,50 lei”, ne-a precizat Maricica Juca.
Ceilalţi 8.267 şomeri nu primesc nici o indemnizaţie, deci nu mai sunt afectaţi de măsurile Guvernului, dar nu-şi găsesc nici locuri de muncă.
Ghişeele agenţiei sunt luate cu asalt în fiecare dimineaţă de zeci de bihoreni în căutarea unui loc de muncă. „Eu încă mai am loc de muncă, dar nu ştiu până când. Am venit să văd dacă nu găsesc ceva mai bun. Măsura mi se pare foarte proastă”, este de părere Fabian Şandor din Oradea.
„Eu am venit să caut ceva de lucru pentru copilul meu. A lucrat la Celestica şi după nouă luni l-au dat afară, fără să primească nici un ajutor de şomaj. Eu sunt pensionară de boală şi îmi este frică şi să mai spun ceva, nu cumva să-mi ia şi pensia puţină pe care o am”, a declarat o pensionară.
Conform datelor primite de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, în judeţ există 178.300 de pensionari dintre care 88.433 pensionari pentru limită de vârstă, 52.756 pensionari de boală, 17.751 pensionari din agricultură, 17.725 beneficiari de pensie de urmaşi şi 1.714 pensionari anticipat. „Pensia medie în Bihor este de 702 lei, iar pensia medie de agricultor de 301 lei”, a explicat Leontin Ţîrle, directorul coordonator al instituţiei.
„Când i-am votat ne-au speriat că dacă nu-i votăm pe ei ne vor scădea pensiile. Acum văd că este invers. Urarea: «Să trăiţi bine!» s-a transformat în: «Mai trăiţi? Bine…». Nu este corectă măsura reducerii pensiilor cu 15%. Trebuiau reduse doar pensiile peste o anumită limită. Să spunem 1.000 de lei”, conchide Ioan Maxi, un pensionar orădean.
Dacă şomerii şi pensionarii nu mai pot face mare lucru, bugetarii au posibilitatea de a protesta în stradă.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!