UPDATE! Bărbatul este suspect de infectarea cu tulpina 510Y, care include atât varianta britanică, cât și cea sud-africană. Metoda utilizată pentru detecție nu face diferența între varianta britanică și cea sud-africană, prin urmare rezultatul va veni în urma analizei probei, trimisă la Insititutul Cantacuzino din Capitală.
Știrea inițială: La fel s-a întâmplat și cu contactul său direct, soția sa, care a fost testată și probele au fost trimise în capitală, pentru confirmare. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor așteaptă rezultatele probelor, termenul estimat pentru primire fiind între 5 și 7 zile. Între timp, bărbatul și soția sa au fost plasați în izolare la domiciliu, timp de 14 zile. Atât el, cât și soția lui, nu au niciun fel de simptom specific.
„În cursul zilei de ieri (miercuri – n.r.), au fost recoltate probe, atât de la domnul în cauză, cât și de la soția sa, probe care au fost lucrate într-un alt laborator pentru confirmarea rezultatului inițial, iar în cursul zilei de astăzi (joi – 11 martie 2021), ambele probe au fost expediate către laboratorul Institutului Cantacuzino pentru secvențiere genomică”, a declarat, într-o conferință de presă, dr. Camelia Mraz, șef laborator în cadru Direcției de Sănătate Publică Bihor.
8 probe în 11 zile
Potrivit acesteia, din 1 martie până în prezent, au fost expediate spre capitală 8 astfel de probe, inclusiv cele ale bărbatului și femeii suspecți a fi infectați cu tulpina sud-africană.
,,DSP Bihor a avut interes în descoperirea unor cazuri de infecție cu tulpini de interes – variante de îngrjorare, de fapt. Prima probă expediată către Institutul Național «Mihai Balș» a fost în 21 ianuarie 2021 de la un bărbat. Rezultatul a confirmat că domnul a fost infectat cu tulpină britanică. Selecția cazurilor care se trimit pentru confirmare înspre București se face pe baza unui istoric de călătorie într-o țară unde predomină infecția cu acest tip de tulpină sau mai recent, începând cu luna martie, în cazurile în care infecția cu virusul SARS-COV- 2 a survenit la persoane care au fost vaccinate. Și începând cu data de 1 martie până în prezent au fost expediate încă 8 probe, inclusiv cele două cazuri despre care vorbim astăzi. Nu toate cele opt proble sunt de la persoane vaccinate. Avem, ori istoric de călătorie, ori persoane vaccinate. Există între cazurile expediate la București și persoane care au fost vaccinate și infecția a survenit după vaccinare”, a precizat dr. Camelia Mraz.
Genotip ciudat
Bărbatul de 35 de ani suspect de tulpină sud–africană s-a întors în țară din Marea Britanie, iar pe 9 martie 2021 s-a prezentat la laboratorul administrat de Zoltan Fazakas pentru un test Covid 19. Omul intenționa să plece într-un voiaj în afara țării. În seara aceleiași zile, testul a ieșit pozitiv. Ba mai mult, acesta a aflat că este infectat cu o tulpină foarte contagioasă.
[eadvert]
„Bărbatul de 35 de ani s-a prezentat la laborator, în data de 9 martie 2021. I s-au recoltat probe biologice pentru efecturarea analizei SARS-COV-2. Proba respectivă, în data de 9 martie, a ajuns la noi. Noi am prelucrat proba respectivă în data de 9 martie 2021. În aceeași zi, seara, am avut un rezultat pozitiv pentru Covid 19. În urma acestui rezultat, din inițiativă proprie, ne-am gândit să verificăm dacă acest caz cumva nu se datorează unei tulpini care face parte din categoria N501Y. În această categorie este inclusă tulpina sud-africană sau britanică.
Analiza pe care am făcut-o pentru a vedea dacă acest caz se datorează acestei tulpini mai contagioase și cu o mortalitate mult mai mare a fost o analiză RT PCR și nu secvențiere. În urma analizei, sunt două rezultate posibile: primul, care se datorează unei tulpini commune, sau, în al doilea caz, are loc o amplificare specific tulpinii N501Y. În cazul acestui domn, practic amplificarea s-a produs pentru varianta mutantă. De aici, se poate trage concluzia univocă că infecția se datorează unei tulpini mult mai contagioase. În urma analizei, la ora 23.33, am comunicat rezultatul pacientului.
La ora 00.26, am sunat la numărul de la garda DSP Bihor, unde am comunicat telefonic existența acestui caz. O mare surpriză a fost pentru mine că aproximativ după 10 minunte după ce am sunat la garda de la DSP, m-a sunat o doamnă de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) București ca să mă întrebe dacă informația (care a ajuns doar cu câteva minute în urmă de la apelul meu la DSP Bihor) este corectă. Dacă într-adevăr am reușit să identificăm o tulpină contagioasă. M-a întrebat de metodă, m-a întrebat de împrejurări și mi-a mulțumit că și la ora respectivă lucrăm și furnizăm asemenea informații foarte importante în contextul în care ne desfășurăm activitatea, în context de Pandemie.
Dimineața, la 8 și ceva, m-a contactat doamna doctor Mraz și la câteva minute s-au dispus măsurile specifice – acest tânăr domn a fost contactat de către reprezentanții DSP Bihor, prin salvare, de către dr. Mraz. A avut loc o anchetă epidemiologică. Cu ocazia respectivă, s-a indentificat încă un caz pozitiv în anturajul pacientului inițial. Practic, în mai puțin de 24 de ore din momentul în care pacientul s-a prezentat la punctul de recoltare, s-au dispus măsurile specifice în asemenea situații de către DSP și a avut loc începerea unei anchete așa cum scrie la carte.
Consider că este o poveste de succes pentru că în 24 de ore, din cazurile pozitive care au fost raportate la nivel național, în acest caz s-a demonstrat că avem de-a face cu o tulpină foarte contagioasă și s-au luat măsurile specifice. Asta datorită operativității celor de la DSP Bihor și a faptului că există soluții tehnice care au fost aplicate în această speță.
Oamenii trebuie să contientizeze că aceste tulpini mai contagioase sunt prezente în societate, dar există o bună colaborare între laboratoare și DSP. DSP Bihor este foarte activ, foarte implicat. Jos cu pălăria în fața lor! Eu cred că acest model despre cum s-a derulat această anchetă sau cum s-a finalizat acest caz ar putea să fie un model – nu numai la nivel național, dar și internațional. Și la nivel internațional, un asemenea caz nu se finalizează mai repede decât s-a finalizat în cazul acestui tânăr domn. Pe baza informațiilor pe care le dețin, acesta este bine, sperăm că se va însănătoși cât mai repede și sperăm că și pe viitor toate cazurile de acest gen vor avea o finalitate similară”, a spus Zoltan Fazakas în conferința de presă.
El este convins că nu există niciun dubiu că există o tulpină contagioasă în cazul bărbatului testat în laboratorul său.
UPDATE! Suspiciune de tulpină sud-africană de coronavirus, în Bihor
Bihorean confirmat după trei săptămâni cu tulpina nouă de coronavirus din Marea Britanie
Trimite articolul
XRahat de nota 10.
Zoltanka tulpina minciunii.
-
Volan la mijloc, soluţia la toate relele.
Vrăjeli,telenovela nu are sfârșit!!!
Care ați altoit tulpina,băăă???
Sărut mânuşițele.
Dați-mi și mie un vaccin la doză… Pfiuuu… am emoții…mă scuzați… am vrut să zic o doză de vaccin.
Bă da nu vă săturaţi odată cu căcatul ăsta? Ce dreq inventați in fiecare zi un nou virus..de v-ar lua azilul!