20 de tineri din Europa Centrală și de Est fac parte din din programul 2022 Study of the United States Institute (SUSI) Europe Student Leaders. Trei dintre aceștia sunt români, iar unul e bihoreanul Răzvan Foncea. Student la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, tânărul din Josani a fost delegat de tineret al României la ONU. Fostul purtător de cuvânt al Președintelui Traian Băsecu, Bogdan Oprea, face parte din program, dar în secțiunea dedicată profesorilor. Prezent la ASU-Downtown Phoenix, Bogdan Oprea și-a manifestat plăcuta surpriză de a-i întâlni pe studenții români: „Astfel de tineri fac cinste României. Ei sunt Antonia, de la Universitatea de Vest din Timișoara, Xenia și Răzvan, de la Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca și asu fost selectați pentru programul 2022 Study of the United States Institute (SUSI) Europe Student Leaders. 20 de tineri din Europa Centrală și de Est fac parte din acest program, care este paralel cu al nostru, al profesorilor de jurnalism, dar destinat studenților. România are trei participanți anul acesta la aceeași facultate cu mine, «Cronkite» School din Phoenix, AZ. Trei din 20 de viitori lideri e o cifră care spune multe, iar, când le citești CV-ul și ce au făcut deja în cariera lor…
[eadvert]
Personal, m-am bucurat să-i cunosc și să petrecem timp împreună, dar mai ales, mă bucur pentru modul în care este reprezentată țara noastră. Cinste lor!”
Programul 2022 Study of the United States Institute on Journalism, Technology and Democracy, Study of the U.S. Institutes (SUSI) for Scholars, este găzduit de „Walter Cronkite” School of Journalism and Mass Communication din cadrul Arizona State University din Phoenix, AZ, este administrat de University of Montana din Missoula, MT, fiind finanțat de Bureau of Educational and Cultural Affairs, United States Department of State. La program participă 15 specialiști în jurnalism din Argentina, Brazilia, Hong Kong, Uruguay, Irak, Laos, Bangladesh, Filipine, Indonezia, Liban, Camerun, India, Albania, Turcia și România. Referitor la Răzvan Foncea, acesta a muncit în ultima vreme la amendamentele la Legea Tineretului, alături de parlamentarul REPER Simina Tulbure. „Am lucrat la amendamente cu maximă dedicare și cu un țel în minte: o Românie care să nu-și mai respingă tinerii, ci chiar să-i determine să se întoarcă acasă.
Desigur, discutăm despre un prim pas într-un labirint de acțiuni și decizii pe care autoritățile trebuie să le demareze. Acest fapt ne determină, până la urmă, să continuăm”, spune tânărul.
Spre finalul lunii februarie, acesta a primit vestea că a fost selectat ca bursier în cadrul ediției 2022 a programului Study of the USA Institutes for Student Leaders in Europe, un proiect educațional de tradiție al Departamentului de Stat al SUA.
Experiență provocatoare
“Găzduit de Arizona State University, demersul academic al cărui beneficiar sunt abordează tematici referitoare la provocările jurnalismului în secolul XXI, impactul progreselor tehnologice asupra media, sistemul democratic american și leadershipul în contexte globale, interculturale. Experiența de student, chiar și pe termen scurt, al celei mai inovatoare universități americane, recunoscută pentru performanțele educaționale remarcabile în domeniul științelor sociale, este provocatoare. Actuala conducere a instituției a implementat pe parcursul ultimilor ani reforme impresionante, menite să plaseze universitatea printre cele mai competitive pe scena mondială, iar acest model de dezvoltare mă inspiră.
Ce mă mai inspiră, în același timp, e profunzimea și însemnătatea serviciului public în societatea americană. Printre interesele mele academice și profesionale, participarea publică ocupă o poziție fruntașă. Dedicarea civică a devenit o valență identitară pentru majoritatea cetățenilor americani, iar acest mandat moral al implicării active va reprezenta subiectul proiectului final pe care trebuie să îl dezvolt în cadrul programului”, spune Răzvan Foncea.
Bursierul mărturisește că încă experimentează „șocul cultural și intensele contraste dintre modelul american și sfera mea de confort, de suflet – cea a modelului european. Inegalitățile pronunțate, polarizarea politică și tiparele administrative distincte se numără printre numeroasele elemente de noutate și șoc. Totuși, regăsesc în societatea americană o imensă agoră a ideilor și valorilor cardinale, o validare autentică a potențialului individual și comunitar, dar și o sursă unică de dinamizare a aspirațiilor pe care le nutresc, cu precădere în contextul serviciului public”.
După două săptămâni, Răzvan Foncea și-a consolidat “perspectiva de debut: visul american nu este un clișeu; e despre împuternicirea sinelui într-o lume în care, din pricina nivelului permanent amplificat de transformare, o busolă este fundamentală”. Bihoreanul e sigur că în următoarele trei săptămâni pe care le va petrece în America va avea noi confirmări în privința așteptărilor sale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!