În competiție au intrat o mare varietate de pălinci, nu mai puțin de 2.176 de tipuri. Profesioniștii în știința degustatului s-au putut familiariza cu băuturile create atât din ingrediente tradiționale, cât și mai puțin obișnuite. Competiția, în care e reprezentată fiecare zonă din Ungaria, a devenit internațională în ultimii ani, când în concurs au putut fi înregistrați și concurenți din Slovacia, România, Cipru și Italia, cu băuturi de înaltă calitate. 7 pălincari din România au participat la cea de-a XII-a ediție a competiției.
[eadvert]
Nagy Botond, din Săcuieni, cunoscut marelui public pentru performanțele excepționale obținute în concursurile naționale și internaționale de tăiat lemne, face performanță și ca producător de țuică. El a revenit de la Quintessence 2022 cu nu mai puțin de 6 medalii de aur.
„Am participat în competiție cu 15 soiuri, iar pentru 6 dintre ele am primit medalii de aur, dintre care trei ne-au adus și titlul de campion. În acești ani petrecuți în «arta distilării», am încercat să dovedim simpatizanților noștri că pălincile noastre sunt de calitate înaltă și putem spune cu încredere că tot ce oferă o sticlă de Zekulhyda este premium. Vineri seara, la cel mai mare și renumit concurs de pălinci din Europa, Quintessence, am primit dovada că într-adevăr avem pălinci de calitate. Zekulhyda Premium a primit 6 medalii de aur, din care 3 au câștigat titlul de Champion”, ne-a explicat Nagy Botond.
„Concursul anual Quintessence este acum cea mai mare competiție din Europa Centrală, pentru că trebuie să judecăm 2.176 de brandy-uri, iar aceasta o fac arbitrii profesioniști. Este o provocare profesională serioasă, nu doar din perspectiva cantității de rachiu și a unui număr record de articole, dar și datorită faptului că din acest an, lucrăm cu un nou sistem de rating, de 100 de puncte, pentru a face evaluarea în sine mai obiectivă. Noul sistem de clasificare în 100 de puncte oferă producătorilor îndrumări serioase pentru a-și îmbunătăți în continuare distileriile, îi încurajează și îi ajută să se dezvolte și să se afirme”, explică organizatorii. Participanții au apelat la tehnologii sofisticate pentru a obține cele mai bune produse. Balla Géza a intrat în concurs cu Mustoasă de Măderat, care se obţine prin tehnologii moderne, în tancuri de oțel cu temperatură controlată, pentru a păstra prospețimea și fructuozitatea. „Sufletul Fructului va fi Fructul Sufletului”, e motto-ul poveştii pălincii Zekulhyda, azi marcă înregistrată, inspirată din denumirea folosită pentru Săcueni în anii 1200. Dintre participanții români, marca Zekulhyda Săcuieni, prezentată de Nagy Botond, a obținut 6 medalii de aur, Potio Nobilis din Sfântu Gheorghe a câștigat 5 medalii de aur, iar Pălincăria Jamy din Miercurea Ciuc a obținut 3 medalii de aur. Nagy Botond a studiat fermentarea, distilarea, totul fiind strict controlat. El a ajuns astfel să scrie povestea de succes a pălincii Zekulhyda. Nagy Botond duce mai departe povestea și producerea pălincii, cu o tradiție îndelungată pe Valea Ierului, „tradiție pe care am dorit s-o păstrăm și s-o îmbinăm cu tehnologia modernă de ultimă generație. Vrem să lăsăm și noi ceva în urma noastră, pentru cei care vor avea dorința de a duce mai departe ce am continuat și noi”, ne mărturisea Nagy Botond.
La fel ca și în viața sportivă, Nagy Botond vrea să cunoască toate laturile activității în care se implică. Dacă la tăiat lemne era sportiv activ, dar și antrenor al lotului național, în domeniul producerii pălincii a vrut să cunoască și criteriile după care e apreciată o palincă. A urmat un curs pentru a deveni arbitru internaţional de pălinci.
„Studiind în continuare și învățând din greșelile făcute, am ajuns la o singură concluzie: fără suflet și dăruire, nimic nu este posibil. Așa cum credem că fructul, în momentul procesării, ne dă sufletul, tot așa trebuie să continuăm cu această idee care sună așa: «Sufletul Fructului va fi Fructul Sufletului»”, spune Nagy Botond.
Concursul Quintessence, organizat de Asociația Culturală Onga, a consemnat un număr record de înscrieri: după cele 1.700 de mostre de anul trecut, în acest an au fost primite în concurs peste 2.177 de sortimente de palincă, dintre care 2.169 au fost depuse în fața judecătorilor.
Trimite articolul
XLOOOL „Dintre participanții români…” ungurii au obținut 6 + 5 + 3 medalii de aur 🙂 🙂 🙂
-
Hă,da! Au îcercat şi nişte preteni de-ai mei, olteni la origini, să participe cu o pufoaică făcută de ei,anii trecuți, dar nici măcar nu au reuşit să treacă vama,ca să ajungă în Ungaria, că aveau paşapoartele ştampilate la ambasadă cu “refuzat de la export”.
există concursuri de pălincă? ce lume minunată!
-
Nu e minunata din pacate, dar o chestie ca asta, si doar daca o citesti, iti mai descreteste fruntea cateva minute. Ma gandesc la bietii arbitri, la 2176 mostre, au avut ceva de lucru.
-
și nimeni nu a murit! sau crezi că i-au ascuns undeva în spate și nu ne zic despre ei?
-
Sunteti prea tare! La asa ceva nu mai am replica. Jos palaria
-
-
acum e Bihorean, daca nu era vorba de medalii obtinute era Ungur ba chiar mai rau Bozgor..
tot timpul asa se face in mass-media
Alcoolistii au si ei concursurile lor. LOL