Primarul de Tinca, Teodor Coste, contactat de Jurnal bihorean și Bihon, spune că ştie povestea fondatorului Guban dintr-un reportaj difuzat de postul naţional. „Am fost absolut impresionat de povestea acestui om, cred că e un story pe care trebuie să-l ştie cât mai mulţi oameni. Mi-a rămas în minte un amănunt care mi se pare semnificativ pentru portretul acestui om: avea doar câteva perechi de pantofi, cu toate că el conducea un imperiu. Voi căuta în documentele la care avem acces să vedem dacă e fiu al comunei noastre. Aş fi foarte mândru!”, spune primarul de Tinca.
Blaziu Guban s-a născut pe 4 noiembrie 1904 şi a fost adoptat de o familie din Oradea, oraş în care a şi întrat în breasla producătorilor de pantofi. Tot de perioada petrecută la Oradea s-ar lega şi o situaţie neplăcută: membru al Partidului Socialist în tinereţe, Blaziu Guban a fost arestat ca ilegalist. Probabil a fost unul dintre resorturile care l-au transformat într-un mare capitalist. La fabrica din Oradea – Derby – ar fi aflat tainele combinării substanţelor, Blaziu Guban neavând pregătire în domeniul chimiei, dar reuşind să devină inventatorul primei creme de ghete româneşti.
Fondatorul Guban avea doar câteva clase, iar primul loc de muncă în Oradea a fost cel de îngrijitor la porci. În fabrica din Oradea a fost descoperit de către un director de fabrică din Timişoara care l-a plătit regeşte pentru a fi chimist în fabrica sa. Afacerea începută la finele anilor 30 s-a bucurat de un asemenea succes, încât Guban i-a convins şi pe comunişti să nu-i naţionalizeze fabrica. Încălţămintea produsă de copilul adoptat de orădeni avea să-i încalţe pe președintele american Harry Truman, dar şi pe Sophia Loren, Tudor Arghezi, ori nomenclatura României comuniste de la Gheorghe Gheorghiu Dej, până la Elena Ceauşescu.
După Revoluţie, Guban a fost prima marcă înregistrată de România, la Madrid, ca marcă europeană, aceasta fiind protejată în tot spaţiu Uniunii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!