Pentru că a creat singura linie românească de cai, aşa cum susţine Petru Fitero, bihoreanul care deţine cea mai mare fermă privată de cai din Europa, la Săcuieni ar fi putut fi un om extrem de bogat. În oricare altă ţară, fiindcă în România se zbate să-şi obţină drepturile la subvenţii.
Aceasta în timp ce alte rase de cai, considerate naţionale, primesc subvenţii. Petru Fitero a adus în discuţie lipiţanii, care s-au format la Lipizza, în sudul Imperiului Austriac, dintr-un nucleu de 24 de iepe şi 9 armăsari spanioli. La fel stă povestea şi cu rasa Nonius ale cărei baze „ au fost puse în herghelia Mezohegyes, în anul 1815, şi care au fost aduşi de către huni care şi-au lăsat aici sămânţa”. 300 de cai din Linia Fitero cresc în herghelia de la Săcuieni.
Sunt cai de de tracțiune care, conform lui Petru Fitero, câştigă competiţiile de gen din Europa. Caii din linia Fitero au o personalitate plăcută, care impune respect și admirație în același timp, „au o voință de fier, sunt inteligenți, harnici și răbdători, așa cum este și poporul român”.
Omologaţi de Autoritatea Hipică
Sunt cai cu origine, pedigree, clasificați și omologați de Autoritatea Hipică Națională. Am încrucișat iepele aduse de la tata cu armăsarii de la Herghelia Izvin”, a mărturisit proprietarul. Noua linie de cai rezultată din Semigreul Românesc și Ardenezul de Izvin a fost omologată la nivel național după mai bine de zece ani de la înființare.
De la omologare a trecut un deceniu, şi chiar dacă Linia Fitero e considerată cea mai bună rasă de cai pe care a avut-o România vreodată, Petru Fitero nu e susţinut deloc în demersul său. Se pare că lucrurile au început să meargă rău de la desfiinţarea Autorităţii Hipice. „Am fost la ORSZA şi mi s-a explicat, în cel mai pur stil bucureştean, că actele, documentele referitoare la caii mei au fost la dosar, dar au dispărut”, a spus Petru Fitero în faţa parlamentarilor din Comisia de Agricultură şi a directorilor din Ministerul Agriculturii, despre care crescătorul a spus că probabil e ultima dată când îi vede.
Singura reacţie pe care a primit-o a fost din partea deputatului Ioan Sorin Roman, membru al acestei Comisii de Agricultură, care şi-a asumat, într-un fel, să se bată pentru cauza Liniei Fitero. Petru Fitero a înființat Asociația crescătorilor de cai grei și semigrei din România, pentru a reuni toți crescătorii din domeniu, având ca scopuri conducerea arborelui genealogic, păstrarea rasei pure, dar și punerea în valoare a acestui animal.
Pădurarul Petru Fitero știe tot ce e de știut despre creșterea cailor. A spus, în faţa aleşilor că dă mâna şi e gata să înveţe de la orice genetician care ştie mai mult decât el. Petru Fitero e gata să pună rămăşag că în viitor nu va nici o tehnologie care să înlocuiască calul de tracţiune, singurul care, de exemplu, poate duce lemnul din doborâturi, de la ciot la rampă.
Trimite articolul
XIn sfarsit un articol bun pe aici. Mi-a placut, nici nu stiam ca avem asa ceva chiar in Bihor. E trist ca unui asemenea om deosebit i se pun bete in roate in loc sa fie ajutat.