Sunt faptele pe care Elemer Marian Kallai, un bărbat de 50 de ani, din Suplacu de Barcău, le-a comis într-un penitenciar din Ungaria și pentru care a fost condamnat cu executare și expulzat din țara vecină.
Autoritățile judiciare maghiare au cerut ca pedeapsa să fie recunoscută în România, unde Kallai să fie încarcerat, dar și-au retras cererea după ce li s-a transmis că pedeapsa nu poate fi recunoscută la noi în țară.
Bihon a consultat hotărârea de marți, 22 aprilie, a Curții de Apel Oradea, dată în acest caz și a aflat care au fost argumentul invocat de instanța națională.
Revoltă după un control de securitate
Revolta la care a participat Elemer Kallai a avut loc pe 27 iulie 2017, în penitenciarul situat în cartierul X al Budapestei, unde bihoreanul era închis într-o celulă cu regim strict, alături de alți deținuți. În urma unui control de securitate, gardienii au găsit în dulapul lui Kallai un telefon introdus ilegal în închisoare, în timp ce asupra unui coleg de cameră al acestuia a fost descoperită marijuana.
În plus, ofițerii închisorii au aflat că în ziua precedentă cei aflați în celulă consumaseră marijuana. Ca urmare, le-au fost confiscate toate bunurile ilegale și li s-a transmis că vor fi interogați și mutați în alte celule. Măsura a creat tensiuni între deținuți, unul fiind bătut de un coleg care l-a acuzat că a „trădat” și le-a spus gardienilor despre droguri.
Ulterior, Elemer Kallai și ceilalți deținuți din celulă au refuzat să fie mutați. Au lovit ușa cu piciorul unei mese și i-au amenințat pe ofițerii de securitate. Mai mult, bihoreanul ar fi avut în mână un briceag cu care a spus că-i va ataca pe gardieni. Conducerea închisorii a închis tot nivelul în care se afla celula nemulțumiților și a trimis o echipă de intervenție pentru a pune capăt revoltei și pentru a împiedica extinderea acesteia.
Unii dintre deţinuţi au renunțat la protest, dar alții, printre care Kallai, au continuat să lovească în ușă și să-i amenințe pe supraveghetori că dacă vor intra în celulă „o să le rupă capetele”. Au fost scoși pe rând afară, iar când i-a venit rândul bihoreanului, acesta a vrut să-l lovească pe unul dintre ofițeri, moment în care a fost pus la pământ și încătușat.
În România, revolta în penitenciar nu e infracțiune
Printr-o sentință definitivă dată în luna septembrie a anului trecut, la pronunțarea căreia Elemer Kallai nu a fost prezent, Curtea de Apel din Budapesta i-a aplicat bărbatului o pedeapsă de un an și 10 luni de închisoare. În plus, acestuia i-a fost interzis să intre în Ungaria timp de trei ani. Ulterior, autoritățile maghiare au cerut Curții de Apel Oradea să recunoască sentința și să îl oblige pe Kallai să execute condamnarea într-un penitenciar din România.
Instanța orădeană a explicat că, spre diferență de Codul penal ungar, revolta în închisoare nu este incriminată ca infracțiune de legislația română, ci doar ca abatere disciplinară. Potrivit legii naționale, revoltele, răzvrătirile, actele de nesupunere ori alte acţiuni violente, în grup, comise în spatele gratiilor sunt sancționate fie cu avertisment ori suspendarea unor drepturi pe o perioadă de până la trei luni, fie cu izolarea pentru maximum 10 zile.
În această situație, autorităţile judiciare din Ungaria au renunțat la solicitare, astfel că Elemer Kallai a scăpat de încarcerare.
„Revoltat” cu antecedente violete
Bihoreanul a mai avut în trecut ieșiri violente la adresa autorităților. În 2010 a fost arestat după ce a furat fier vechi dintr-o magazie din Suplacu de Barcău, iar în timp ce încerca să scape a bătut un agent de Poliție până când acesta și-a pierdut cunoștinta.
Ancheta a arătat atunci că, după ce a sustras materiale din fier în valoare de aproape 20.000 de lei, Kallai a fost surprins de agenții de pază ai unei firme. Deși aceștia au tras un foc de avertisment, hoțul le-a lovit mașina cu o bară de fier și a încercat să fugă. Un polițist chemat la intervenție a fost lovit de suspect și a ajuns de urgență la Spitalul Județean din Oradea.
Procurorii din Marghita au constatat că agresorul fusese eliberat de câteva luni din penitenciar, unde executase o pedeapsă pentru atacul asupra unui alt polițist.
Citiți principiile noastre de moderare aici!