Invocând diverse motive, inclusiv faptul că se afla în spital din cauza coronavirusului ori că a suferit un accident, Adrian H. i-a amânat luni la rând pe clienți, printre care și asociație de proprietari din Oradea, dornică să-și izoleze unul dintre blocuri. În timpul anchetei păgubiții au aflat că firma bărbatului intrase în insolvență și apoi în faliment.
Bani încasați, lucrări amânate mai bine de un an
Pe 20 iulie 2020, o asociație de proprietari din Oradea încheia cu Adrian H. un contract pentru efectuarea de lucrări de hidroizolație la unul dintre blocuri. Omul mai lucrase pentru asociație și a fost apreciat că terminase la timp și făcuse totul de calitate.
Potrivit înțelegerii, noua lucrare trebuia finalizată până în luna septembrie a aceluiași an, în schimbul a 11.150 de lei, plus TVA. Până în luna septembrie, firma reprezentată de bihorean a emis patru facturi fiscale de peste 8.200 de lei, pe care reprezentanții asociației le-au și achitat.
Au așteptat apoi ca bărbatul să se apuce de muncă, dar nu s-a întâmplat nimic. Potrivit informațiilor din rechizitoriul Parchetului Oradea, inițial Adrian H. nu a putut fi contactat de cei de la asociația de proprietari, după care a promis că va începe lucrările. Vorbe goale, au constatat păgubiții, care au primit ulterior un mesaj din partea soției bărbatului care îi anunța că acesta este în spital, infectat cu coronavirus.
Ulterior, bihoreanul nu a mai răspuns la telefon timp de câteva luni, iar când a făcut-o, în iunie 2021, a susținut că a fost din nou în spital, în urma unui accident, și a dat asigurări că se va apuca de lucru în scurt timp. După alte câteva luni, sătui de promisiuni, reprezentanții asociației au sesizat autoritățile judiciare.
Contract semnat în numele unei firme în faliment
În timpul anchetei și a procesului care a urmat, a ieșit la iveală faptul că Adrian H. a încheiat contractul pentru hidroizolarea blocului chiar în ziua în care a fost anunțat că a fost deschisă procedura de insolvență față de societatea sa.
„Prin aceeași notificare a fost încunoștințat cu privire la faptul că toate activitățile ulterioare trebuia avizate de către judecătorul sindic sau de către administratorul judiciar”, a observat judecătorul de caz.
Însă reprezentantul firmei de insolvență a declarat în fața instanței că nu știa nimic despre contractul încheiat cu asociația de proprietari și nu a avizat nici această înțelegere, nici facturile emise.
Nu a fost singura înțelegere pe care bihoreanul a făcut-o în numele firmei sale, fără a avea acest drept. În septembrie 2021, când societatea intrase deja în procedură de faliment, a bătut palma cu un bărbat pentru a-i renova, în decurs de două luni, o casă de lângă Oradea. Clientul i-a dat un avans de 1.000 de euro din cei 10.000 de euro negociați, la care s-au adăugat 13.500 de lei, valoarea a 10 metri cubi de material lemnos pentru construcții.
Deși a încasat banii, bihoreanul nu a cumpărat materialele și nici nu a început lucrările, invocând și de această dată diferite scuze. Cel puțin una mincinoasă, pentru că polițiștii au demonstrat că, deși la telefon susținea că se află în Arad, la muncă, datele operatorilor de telefonie îl localizau în Oradea.
Banii înapoi!
În timpul procesului, Adrian H. a recunoscut acuzațiile şi a cerut să fie judecat pe baza procedurii simplificate. A explicat că a restituit 500 de lei din banii încasați de la asociația de proprietari și s-a declarat dispus să achite prejudiciile. Chiar ar fi încercat să ia credit în acest sens, dar nu a reușit din cauza unei popriri dispuse de ANAF pe orice cont ar deschide.
Prin sentința dată marți, 9 iulie, Judecătoria Oradea i-a aplicat bărbatului câte un an de închisoare pentru fiecare din cele două acuzații. În plus, instanța a ținut cont de o condamnare la un an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pe care orădeanul o primise în 2022, după ce a condus având o alcoolemie de peste 3 g/l alcool pur în sânge și a lovit două mașini parcate.
Drept urmare, Adrian H. a fost condamnat la o pedeapsă finală de 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 4 ani. În plus, trebuie să muncească 120 de zile în folosul comunității și a fost obligat să restituie păgubiților banii încasați pe lucrările nerealizate.
Sentința Judecătoriei Oradea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!