Niciun caz Covid în Bihor, 388 cazuri noi în celelalte județe din țară (cu 119 mai multe față de ziua precedentă). Acesta este bilanțul apoteotic, cu care Bihorul încheie perioada de restriște Covid 19 – 2020, marți, în ultima zi dinaintea redeschiderii Spitalului Curteanu, zi în care și managerul Gheorghe Carp și-a încheiat “misiunea” de coordonator al spitalelor de stat din Bihor.
Practic, Bihorul a început și a încheiat cu grație această perioadă de patru luni, fiind singurul județ care a reușit să se pregătească din timp și să facă spital special pentru Covid, iar toate celelalte spitale au trecut sub o singură coordonare, a dr. Carp, care a creat o strategie unitară, susținând spitalele din județ cu aparatură și echipamente și sprijin în personal.
Și rezultatele nu au întârziat să apară. Bihorul a înregistrat mai târziu primele cazuri de Covid, în total a avut 671 de oameni confirmați și doar 23 de decese, în timp ce, la nivel național, au fost peste 1600 decese și peste 26.000 de îmbolnăviri.
De miercuri, 1 iulie, Spitalul Curteanu se redeschide cu reguli și măsuri de siguranță, iar celelalte spitale din județ sunt obligate să își asume și să suporte cheltuieli în plus, altfel, Covid scapă de sub control.
Curteanu, cu reguli
În ceea ce privește Spitalul Curteanu, au fost mutate de la Maternitate secția de copii, iar de la Curteanu au plecat ultimii nouă internați cu Covid la secția de Boli Infecțioase din centrul orașului.
Intrarea în spital se va face însă încercându-se a se păstra restricții. Astfel, la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Curteanu sunt primite doar urgențele copiilor, la fel ca până la pandemie, iar adulții pot fi aici internați pe două căi: fie aduși de la UPU Județean cu Ambulanța, fie se internează pe bază de programare. Însă în acest ultim caz, oamenii trebuie să știe mai multe lucruri: ei vor intra în spital pe la Biroul de internări, unde vor fi consultați și testați cu PCR. Până vine rezultatul, pacientul ce s-a programat la internare va sta într-un salon ”izolator”.
Fiecare dintre cele circa 27 de secții are pregătit câte un astfel de salon tampon, a declarat managerul Spitalului Curteanu, ec. Maria Silaghi. Ea roagă pacienții să aibă înțelegere și să respecte întocmai indicațiile medicului și ora programării pentru internare. În caz contrar, se poate produce aglomerație de oameni și risc de transmitere Covid.
„Nu suntem spital de urgență, așa încât rugăm oamenii să aibă înțelegere”, a spus managerul Silaghi.
Dr. Hadrian Borcea, de la UPU Bihor, spune că rămân restricții și măsuri la CPU Curteanu, acolo unde sunt aduși copii cu cazuri urgențe: „Sunt ciruite speciale, cu separarea copiiilor care prezintă tuse, strănut sau alte stări prin care pot transmite picături infectate. Acești copii sunt direcționați în încăperi izolate. Practic, locațiile redevin cele inițiale, dar măsurile de protecție, inclusiv pentru personal, au rămas”. Cazurile confirmate de la CPU vor fi transferate la secția de Boli Infecțioase a spitalului, care revine de miercuri, la sediul din centrul orașului, de vizavi de Magazinul Crișul (în clădirea fostului Staționar II).
La Spitalul Județean Oradea, spital oricum non-Covid, lucrurile rămân neschimbate, în sensul că se păstrează aceleași măsuri de triaj.
Spitalele din județ, autonome
Tot de miercuri, spitalele de stat din Bihor ies din jurisdicția Spitalului Județean, al cărui manager, dr. Gheorghe Carp, le-a coordonat timp de patru luni, tot cu scopul controlului SARS-COV2.
Dacă până acum, spitalele din județ au fost protejate și au primit gratuit aparatură, echipamente, instructaj, sprijin de personal, de miercuri vor trebui să se descurce singure. Aici sunt incluse și testele PCR pe care ar trebui să le facă pacienții din spitalele din județ la Spitalul Județean, care dispune de două astfel de aparate, un al treilea fiind la Spitalul Curteanu.
Dr. Gheorghe Carp spune că a trimis managerilor de spitale recomandări ca să urmeze anumite proceduri pentru a evita să li se umple spitalul de cazuri Covid.
Rămâne de văzut acum dacă spitalele din județ vor reuși să controleze coronavirus, așa cum a făcut dr. Gheorghe Carp, patru luni de zile, până marți, 30 iunie, când i s-a încheiat misiunea de coordonator pe județ.
Trimite articolul
Xbolojan îi dă vină. tătă zâua numa bolojan.
-
bolojane te votam te votam cu totii ca sa moara de necaz covidistii totii 🙂
-
Sandu are sandale.
-
Sigur ca el .la comanda lui scriu asa prostii ziaristi astea faimoși ba da mai puteti? pupincuristilor!!! Ia sa vedem daca opresti pe strada 10 persoane asa la nimereala si le faci testarea !!! După aceea va cred mincinosilor.
Foarte frumos articol “advertorial”…..O intrebare : CATE TESTARI S-AU FACUT IN ORADEA ?
-
mai multe decat numaru tau de neuroni
-
Altã întrebare.
-
Știți de ce? In Bihor sa mințit mai puțin! Virusul există, dar minciuna la nivel național e mare. Cel puțin guvernați mint pe rupte. PENTRU a ne ține sub teroare menține starea de alertă. MIZERABILI
0-400.Povestea pixului.
-
400-0. Povestea riscului.
Un sfat cand mergeti la tuns. Mai bine de jumatate din frizeri / coafeze tusesc. Total intamplator, nu? Si nu vorbim de aere conditionate, ca faptul asta nu e de acum. Daca am testa doar frizerii/coafezele am mai baga un 10000 de cazuri national. La un moment dat tot vom trece si de pandemie, dar azi sa fie sfarsitul lumii, maine super duper – e deja penibil.