Pana ministeriabilii se gandesc sa investeasca cu cap in spitale, in sistemele de urgența, în oameni, in Bihor se intampla lucruri in dublu sens.
Inspecteaza si se pregatesc
Pe de o parte, pompierii bihoreni continua sa se antreneze si sa faca misiuni de recunoastere a dispozitivelor. In acest fel, pompierii nostri cunosc aproape orice milimetru de cladire ridicata pe teritoriul judetului. Fac exercitii deseori simuland diverse situatii de urgenta.
Pe de alta parte, periodic au loc controale ale pompierilor in diferite unitati de stat si private. Atat cat le permite legea, pompierii dau amenzi, dar ce e mai important, ajung sa cunoasca dispozitivele ca pe buzunarele lor, cu minusuri si plusuri, astfel incat, intr-o situatie de urgenta merg la ţintă, adică stiu si cum sa se doteze la plecarea pentru o urgenta reala.
Zilnic, pompierii au doua ore de sport si evaluari fizice periodice. Se pregatesc zi de zi, pentru ceva ce nici ei si nimeni nu isi doreste, dar care se poate intampla oricand, oriunde.
Merg la competitii sportive si profesionale, reusesc sa urce pe podium la fiecare concurs, fapt de demonstreaza ca au un nivel ridicat de pregatire
Exercițiu de alarmare
Chiar marţi, în timpul redactării acestui material, efective de pompieri dar şi angajaţi din toate celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor de Interne au fost convocaţi la Bucureşti, pentru un exerciţiu de amploare, prin care se simulează un seism de 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași.
După o săptămână de aşteptare, mulţi angajaţi MAI informaţi că vor fi convocaţi la o misiune de alarmare, au plecat din toate judeţele ţării pentru a acţiona ca într-un caz real. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Iar efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism, cum e cazul şi Bihorului au plecat spre București și Iași.
De la ISU Crişana Bihor, inclusiv de la SMURD au plecat spre Iaşi 131 de suflete – 3 ofiţeri şi 128 de subofiţeri – pompieri militari, inclusiv care lucrează pe SMURD. Ei au plecat marţi dimineaţă cu 19 autospeciale (17 autospeciale ale ISU BH: autospeciale de prima interventie si comanda, autospeciale de lucru cu apa si spuma, autocamioane de interventie, ambulante de prim ajutor calificat- tip B2, autospeciale de descarcerare grea, de prima cercetare si evaluare chimica, biologica, radiologica si nucleara – CBRN, de transport personal si victime multiple, microbuze, precum si 2 autobuze puse la dispozitie de Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera AVRAM IANCU Oradea).
Alături de pompieri, au plecat şi poliţişti, dar şi jandarmi.
În momentul redactării acestui material, era în desfășurare faza de evaluare a pagubelor. A fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.
Exercițiul “Seism 2016” se desfășoară sub coordonarea Direcţiei pentru Situaţii de Urgenţă şi se urmăreşte inclusiv verificarea timpului necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe.
Voluntari SAJ/ISU
Prin urmare, pompierii fac mereu pregătiri pentru ce e mai rău. Pe de altă parte, la ambele structuri ale serviciilor prespitaliceşti de stat – Ambulanţă şi SMURD, au fost iniţiate programe de pregătire pentru voluntariat. Şi surpriza este interesul masiv al bihorenilor pentru a învăţa să îşi salveze semenii necunoscuţi aflaţi în situaţii critice.
Ambulanţa Bihor a dat tonul, după Bucureşti şi, anul trecut a format primul grup de voluntari.
După cum JB şi Bihon.ro a mai relatat, în a doua tură de voluntari. Feed-back-ul a fost de proporţii. 300 de oameni au dorit să urmeze un curs intensiv de trei luni pentru a deveni voluntari la Ambulanţă.
Din cauza numărului de oameni interesaţi, s-a organizat întâlnirea la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Au urmat apoi trieri şi teste peste teste, în final 90 de oameni terminând cursul. Surpriza a continuat, angajaţii şi şefii Ambulanţei Bihor rămânând surprinşi de faptul că majoritatea absolvenţilor nu s-au mulţumit cu parcurgerea cursului, ci au şi vrut să lucreze. Astfel încât, la ora actuală, sunt echipaje care merg în misiuni cu doi voluntari.
Din cauza solicitărilor masive, se va organiza şi un al treilea curs de voluntari, a anunţat managerul SAJ Bihor, Gheorghe Pintea, care a reuşit, împreună cu echipa lui (directorul economic Liviu Mihai Sabău, directorul medical dr. Narcisa Maghiar, asistentul șef Laszlo Gsencsi şi directorul tehnic Adrian Stângă) să scoată din inerţie bihorenii şi să revoluţioneze Ambulanţa Bihor.
Au creat un buton de panică, prin care în 3 – 7 minute, toţi cei 500 de angajaţi şi voluntari sunt alertaţi în caz de situaţie de urgenţă de cod roşu. Se pregătesc acum să facă o demonstraţie masivă populaţiei şi să înveţe oamenii să dea un prim ajutor de bază în caz de stop cardiorespirator.
Vor să creeze un sistem gen GPS prin care să fie alertaţi şi voluntarii din zona unde s-ar petrece un eveniment şi, printr-o apăsare de tastă să se confirme plecarea la caz, tot cu scopul de a salva vieţi.
Nu mult după terminarea cursului pentru a doua tură de voluntari de la Ambulanţa Bihor, s-a pornit un program naţional de pregătire în voluntariat la pompieri – SMURD, de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. La Centrul SMURD de la Sântion programarea pentru cursurile de voluntari, dar şi pregătirea continuă a pompierilor militari care lucrează pe autospeciale şi pe SMURD e făcută cu un an înainte.
Dr. Hadrian Borcea, de la SMURD a dorit acum câşiva ani să iniţieze programe speciale în şcoli. În străinătate copiii învaţă de la grădiniţă să acorde primul ajutor în caz de maximă urgenţă. A reuşit în zece şcoli, dar din cauza schimbărilor la Inspectoratul Şcolar, nu i s-a mai permis să înveţe copiii cu ajutorul pompierilor de la SMURD.
Mai marii orașului, ai judeţului şi ai ţării ar putea lua Bihorul drept model în interesul bihorenilor şi al serviciilor de urgenţă, cu scopul autosalvării şi salvării de vieţi omeneşti.
Prin urmare, dacă legiuitorii nu au mişcat un deget de la Colectiv încoace, în Bihor, există un curent extrem de puternic din partea oamenilor simpli şi a reprezentanţilor din Urgenţe pentru a se crea o platformă uriaşă de salvatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!