Nimeni dintre oficialii medicali ai ţării nu a descifrat până acum secretul din Bihor, poate pentru că la mijloc este vorba de două lucruri evidente, dar ignorate de mulţi medici: Bihorul salvează cele mai multe vieţi din ţară, prin operaţii de prelevare de organe în vederea transplantului, fiindcă doctorii şi asistentele de la Spitalul Judeţean Oradea depun absolut voluntar eforturi susţinute, zi de zi, pentru identificarea donatorilor, dar şi graţie faptului că bihorenii percep foarte repede că se poate dărui viaţă chiar şi în cele mai crunte momente din existenţa pe pământ.
Realitatea arată astfel că în acest an, în Bihor s-au efectuat 20 de operaţii de prelevare de organe, mai mult decât dublu faţă de Timiş (unde au avut loc anul acesta 9 prelevări de organe) şi mult mai multe decât în celelalte centre medicale universitare de prestigiu din ţară (în Cluj – 8, în Bucureşti – 7).
Cu tot efortul Bihorului, România se află pe unul dintre ultimele locuri din Europa la salvări de vieţi omeneşti, motiv pentru care, membrii Comisiei Europene sunt cu ochii pe Ministerul Sănătăţii de la noi.
De circa două săptămâni, ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a transmis pe canalele de televiziune naţională şi nu numai, intenţia de dezvoltare a activităţii de transplant din ţară.
Ordinul ministerial dat de dr. Arafat în acest sens, nr. 35 din acest an, prevede, printre altele, înfiinţarea postului de coordonator de transplant în cel puţin 20 de spitale din ţară.
La ora actuală, în ţara noastră există doar opt astfel de medici responsabili (la Cluj, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Oradea) cu identificarea şi declararea posibililor donatori, la noi în judeţ fiind dr. Carmen Pantiş (primul coordonator judeţean pe probleme de transplant din Bihor a fost dr. Hadrian Borcea).
Ca o comparaţie, pentru a se observa diferenţa mare în activitatea de transplant, medicii au informat că Spania are circa 800 de coordonatori şi prin urmare sute de de donatori.
Ordinul cu pricina a stârnit discuţii la Cluj, într-o întâlnire recentă a experţilor pe probleme de transplant. Unii dintre ei au opinat că funcţia de coordonator de transplant poate fi ocupată nu numai de către medici ci şi de asistenţi, iar alţii cred că ordinul cu pricina ar trebui să ţină cont şi de personalul mic din spitale, dar şi de aparatura care lipseşte şi care e vitală pentru menţinerea în parametrii optimi a donatorilor.
Personal şi aparate
Experţii în transplant au pus degetul pe rană reclamând faptul că pentru salvarea a mult mai mulţi oameni e nevoie de aparatură modernă de monitorizare, cu aparate performante de ventilaţie mecanică, cu aparat portabil pentru efectuarea electroencefalogramei etc.
„Ţările care au reuşit să crească numărul de donatori, cum ar fi Spania sau Croaţia, au acţionat asupra acestor componente care ţin de sistemul medical, de serviciile de Terapie Intensivă, de funcţia de coordonator de transplant şi de persoane care se ocupă exclusiv de aceste intervenţii chirurgicale şi cifrele pe care le-au obţinut au fost mult mai bune”, a declarat prodecanul dr. Irinel Popescu, medic specialist în transplantul hepatic, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant, de la Institutul Fundeni din Capitală.
Honoris Causa
Tot la Cluj, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, reputatul medic Irinel Popescu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, pentru merite deosebite şi aportul adus în dezvoltarea colaborării între UMF şi Academie. La eveniment au participat fostul rector al universităţii, Alexandru Irimie, prorectorul Valentin Cernea, dr. Dan Luscalov (director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant), reputatul profesor Radu Deac (primul medic român care a efectuat primul transplant de inimă), dr. Carmen Pantiş (coordonator regional transplant Centrul Universitar Oradea) etc.
Dr. Popescu a fost catalogat de către fostul rector UMF Cluj drept o persoană care „face parte din cercul restrâns al oamenilor importanţi pentru ţară”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!