Săptămâna trecută, aleşii locali din Biharia votau în corpore ieşirea comunei din Asociaţia de Dezvoltarea Intercomunitară (ADI) Aparegio. Consilierii locali nu au ţinut cont că astfel pierd practic 5,8 milioane de euro, bani europeni ce urmau să fie investiţi în comuna de lângă Oradea, pentru extinderea reţelei de apa şi apă uzată. Au preferat, în schimb, să plece urechea la sumedenia de reclamaţii venite dinspre localnicii nemulţumiţi de valoarea facturilor emise de Compania de Apă Oradea (CAO). În toamnă, Primăria Biharia semnase un contract de delegare a gestiunii către CAO, ca şi condiţie elementară pentru includerea Bihariei în mega-proiectul de extindere a reţelei de apă şi apă uzată.
Pentru accesarea celor 83 de milioane de euro, Compania de Apă Oradea trebuia să devină operator regional în Oradea, Beiuş, Tinca, Oşorhei, Fughiu, Alparea, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid şi Biharia. Între timp, proiectul a fost avizat de Comisia Europeană iar primarul Oradiei, Ilie Bolojan, se aşteaptă ca peste o lună să semneze contractul.
Chiar dacă Biharia a decis săptămâna trecută că iese din ADI Aparegio, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, nu e foarte impresionat. În calitatea sa de preşedinte al ADI Aparegio, Bolojan concluzionează că, dincolo de reproşurile adresate Companiei de Apă Oradea, locuitorii din Biharia trebuie să înţeleagă că tariful CAO e peste tot acelaşi, fie că e vorba despre Oradea, Biharia sau despre orice altă localitate unde Companiei de Apă i-a fost delegată gestiunea reţelelor de apă şi apă uzată.
Directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, vorbeşte aceeaşi limbă cu primarul. „E o lipsă de gândire acolo, însă e pierderea lor. Eu zic că toate problemele se puteau rezolva dacă exista dorinţă din partea Primăriei Biharia. Noi am primit o comunicare de la Biharia, prin care suntem anunţaţi de decizia lor, însă nu am primit Hotărârea de Consiliu Local”, ne-a declarat Gavra, care intenţionează să atace în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Local Biharia, pentru a-şi susţine contractul valabil 25 de ani. În altă ordine de idei, directorul CAO spune că sunt 99% şanse ca proiectul să fie declarat finanţabil. Proiectul a plecat spre Bruxelles de la Ministerul Mediului, cu un aviz favorabil iar din Capitala Europei se va da lumină verde proiectului ce implică un efort financiar fără precedent pentru judeţul Bihor – 83 milioane euro.
Facturi prea mari
„Problema e foarte complexă, sigur că ne pasă de bani dar ne pasă şi de părerea oamenilor. Consiliul e ales de oamenii din Biharia. Dacă ei văd într-un anumit fel eu zic că trebuie să procedăm într-un fel care să le convină”. A fost explicaţia oferită ieri cotidianului nostru de viceprimarul de Biharia, Szeghalmi Gyozo, pentru decizia luată de aleşii locali. Un singur consilier local s-a împotrivit ieşirii din Aparegio, ne-a spus Szeghalmi, el însuşi un susţinător al ieşirii din mega-proiect.
Însă ce îi reproşează consumatorii din Biharia Companiei de Apă? „Problema e că oamenii beneficiază de acelaşi serviciu, însă la un tarif mai mare. Apoi, banii intră în contul altuia în condiţiile în care foarte mult din reţea s-a făcut prin munca voluntară a oamenilor”, ne-a declarat viceprimarul de Biharia.
Ca şi replică, primarul Bolojan şi directorul Gavra insistă asupra faptului că CAO are tarife standard, pentru orice localitate, iar banii încasaţi se reinvestesc în reţeaua locală de apă. În privinţa facturilor, ni se spune că o bună parte dintre acestea au fost calculate în pauşal, din cauza faptului că trimişilor CAO nu li s-ar fi permis accesul la contoare în Biharia. Astfel, au apărut diferenţe mari între ceea ce erau oamenii obişnuiţi să plătească la Primăria Biharia şi ce li s-a impus de Compania de Apă Oradea.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!