Biharia vrea cu disperare să iasă din proiectul Aparegio. Cei din comuna de lângă Oradea nu sunt deloc impresionaţi de proiectul în valoare de aproape 6 milioane de euro, finanţat de UE şi destinat reţelei de apă şi canalizare din comună. Luni, viceprimarul comunei, Szeghalmi Gyozo (UDMR) şi consilierii locali Mehes Zoltan (PCM) şi Kozma Geza (UDMR) au venit în faţa jurnaliştilor pentru a arăta rezultatele unei consultări publice pe care a realizat-o Consiliul Local Biharia. Locuitorii comunei au fost întrebaţi dacă vor sau nu ca Biharia să iasă din proiectul Aparegio, derulat prin Compania de Apă Oradea. Conform datelor prezentate de trimişii comunei, 1.520 de locuitori au semnat pentru ieşirea din proiect, şase au fost împotriva ieşirii iar circa 50 de persoane nu au răspuns chestionarului. Aleşii subliniază că aceste semnături demnostrează faptul că majoritatea locuitorilor cu drept de vot din comună nu mai vor în Aparegio.
Cei din Biharia nu-şi mai doresc proiectul finanţat cu bani europeni deoarece consideră că nu mai pot avea încredere în operatorul de apă-canal din Oradea. Viceprimarul comunei şi doi consilieri locali au arătat ieri 1.520 de semnături de locuitorii comunei, care doresc ca Biharia să nu mai aibă nimic de-a face cu proiectul destinat infrastructurii de apă şi canalizare. Consilierul local Mehes Zoltan susţine că aceste semnături arată clar faptul că majoritatea locuitorilor cu drept de vot nu mai vor să aibă vreo legătură cu Compania de Apă Oradea. Potrivit ultimului recensământ, Biharia are 4.091 de locuitori.
Facturile au aprins focul
Problemele dintre Biharia şi Compania de Apă Oradea pleacă de la o serie de facturi emise de CAO, care i-au revoltat pe consumatorii din comună. Aceasta după ce în pralabil Consiliul Local Biharia concesionase serviciul de gestiune a infrastructurii de apă-canal din comună către operatorul orădean. Deşi Compania a stornat ulterior facturile emise, admiţându-şi eroarea, disensiunile au persistat. Locuitorii comunei şi o parte dintre consilierii locali au continuat să-i reproşeze companiei comportamentul faţă de consumatori şi chiar tariful practicat. Aceasta în condiţiile în care aleşii comunei fuseseră de acord cu acest tarif al CAO, semnând contractul de concesiune. Dacă până la concesiunea serviciului, în Biharia apa se plătea cu 2 lei/mc, după ce aleşii comunei au semnat contractul de concesiune, CAO a venit în Biharia cu tariful pe care-l percepe şi în Oradea: 3,55 lei/mc.
Biharia încearcă să iasă din proiectul Aparegio încă din decembrie 2010, dar nu a reuşit până azi. Azi, Consiliul Local Biharia are pe rol un proces cu asociaţia Aparegio, sperând ca instanţa să-i dea „dezlegare” pentru a părăsi acest proiect derulat de CAO, fără sancţiuni pecuniare drastice. Între timp, deoarece nu a reuşit să încheie contracte individuale cu consumatorii, CAO continuă să emită facturi către Primăria Biharia, cea de la care a preluat serviciul. Datoriile Bihariei către Compania de Apă au ajuns 6 miliarde de lei vechi. Există un proces şi pentru recuperarea acestei datorii.
Luni, însă, consilierul local Mehes Zoltan a invocat o clauză cotnractuală din contractul de concesiune, potrivit căreia contractul ar fi trebuit să curgă abia după finalizarea investiţiei din bani europeni. Investiţie care încă nici n-a început.
Citatele viceprimarului
Luni, viceprimarul Szeghalmi Gyozo s-a folosit de trei citate din literatura română, pentru a sintetiza pledoaria sa în favoarea ieşirii Bihariei din proiectul derulat prin CAO. Iată-le: „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”, cu trimitere la atitudinea CAO faţă de comună; „Proşti, dar mulţi” (Lăpuşneanu către Moţoc), „cu precizarea că noi suntem mulţi, dar nu suntem proşti” – s-a exprimat viceprimarul. Al treilea citat folosit de Szeghalmi a fost „eu îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul” (Eminescu, Scrisoarea a III-a)…
C.C.
Merg in proces cu Aparegio
Citiți principiile noastre de moderare aici!