Poate că administraţia comunei doreşte ieşirea din Aparegio, chiar destul de mult încât să obţină asta în justiţie. Asta, însă, nu e destul de important pentru Compania de Apă, cea care derulează licitaţiile pentru extinderea infrastructurii de alimentare cu apă şi care merge înainte cu procedurile legale. “Caietul de sarcini al lucrărilor de extindere a reţelelor în comuna Biharia a fost trimis la ANRMAP spre validare. Noi mergem înainte cu pregătirea lucrărilor până va exista o sentinţă definitivă şi executorie privind retragerea localităţii din asociere”, a declarat directorul CAO, Ovidiu Garva.
Administraţia comunei a câştigat în primă instanţă ieşirea necondiţionată din Asociaţia de Dezvoltate Intercomunitară „Aparegio” dar asociaţia a depus recurs la Tribunal. Neliniştea celor care gestionează Aparegio faţă de ieşirea Bihariei este că asta ar pune în pericol întregul proiect cu finanţare international, în valoare de 83 milioane euro, bani care acoperă lucrări şi în Oradea, Beiuş, Nojorid, Sântandrei, Girişul de Criş, Oşorhei şi Tinca. Suma rezervată pentru lucrările din Biharia este de 22,2 milioane lei.
Expunând stadiul implementării proiectului în celelalte localităţi, Gavra a confirmat că doar în Oradea, în Cartierul Grigorescu se lucrează efectiv în contul Aparegio, restul investiţiilor fiind în diverse stadii birocratice. Directorul CAO a spus că proiectul pentru „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor”, cunoscut mai simplu ca „Aparegio” are deja o întârziere de un an dar a susţinut că implementarea se va putea face în termenul legal, anul 2014. A recunoscut, totuşi, că procesul este frânat serios de contestarea licitaţiilor dar şi de verificările ANRMAP. Altă cauză pentru tărăgănarea implementării este, în opinia directorului Gavra, modificarea repetată a legislaţiei privind achiziţiile publice.
C.Gh
Citiți principiile noastre de moderare aici!