Judecătoria Oradea răspunde pozitiv cererii comunei Biharia de ieşire din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aparegio. E vorba despre proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă-canalizare care include mai multe localităţi, inclusiv Oradea, dar de care Biharia nu mai vrea să audă. Aceasta chiar dacă astfel comuna pierde o investiţie de 5,8 milioane de euro.
Săptămâna trecută, Judecătoria Oradea a admis cererea comunei Biharia de ieşire din ADI Aparegio. „Judecătoria dispune ieşirea necondiţionată a comunei Biharia din Asociaţia Aparegio, chiar dacă Aparegio a avut o poziţie de opunere, impunând apoi condiţii pecuniare”, ne-a declarat joi avocatul comunei Biharia, Cristian Rusu. Prin decizia acestei instanţe, Biharia poate ieşi din Aparegio fără să plătească despăgubiri, aşa cum pretinde Asociaţia. Miercuri, 18 aprilie, Aparegio a depus deja recurs la această sentinţă, arată portalul Justiţiei (portal.just.ro).
„Sunt fericită!”, a comentat ieri primăriţa UDMR a Bihariei, Nagy Gizella, decizia Judecătoriei cu privire la dosarul 22.825/271/2011. Întrebată dacă cineva de la Aparegio sau Compania de Apă a contactat-o de la aflarea sentinţei, Nagy ne-a spus că „oamenii supăraţi nu se contactează (unii pe alţii – n.r.)”. Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, este preşedintele ADI Aparegio. De remarcat că, de la izbucnirea conflictului primăriţa Nagy a avut pe alocuri o atitudine echivocă. În plus, l-a mandatat pe viceprimarul Szeghalmi Gyozo să reprezinte comuna în spaţiul public pe acest subiect delicat.
Procesul câştigat în primă instanţă nu e însă singurul pe care Biharia îl poartă cu Aparegio şi Compania de Apă Oradea (CAO). La Camera de Comerţ se judecă în prezent modalitatea de încetare a clauzelor din contractul de delegare ale serviciilor de gospodărire a apei de către comuna Biharia către CAO. Tot la Judecătorie mai este pe rol un dosar prin care CAO pretinde plata facturilor neplătite de locuitorii din Biharia, în valoare de 4 miliarde de lei vechi. Iar Biharia a introdus la Camera de Comerţ o altă acţiune, prin care cere anularea acestor facturi, considerate a fi nejustificate.
Problema facturilor
Conflictul dintre Biharia şi ADI Aparegio a plecat tocmai de la facturile emise celor din Biharia de către Compania de Apă, după preluarea gestiunii. Dacă până la concesiunea serviciului, în Biharia apa se plătea cu 2 lei/mc, după ce aleşii comunei au semnat contractul de concesiune, CAO a venit în Biharia cu tariful pe care-l percepe şi în Oradea: 3,55 lei/mc. Acest fapt i-a nemulţumit profund pe locuitorii comunei. Într-o primă fază, pe cei din Biharia i-a revoltat citirea greşită a contoarelor de către operatorul de apă, care a dus la emiterea unor facturi grase. Ulterior, CAO şi-a recunoscut greşeala, stornând acele prime facturi. Această stornare nu a aplanat conflictul, deoarece locuitorii din Biharia nu concep să plătească acelaşi preţ ca şi orădenii, pentru aceleaşi servicii de care au beneficiau şi înainte, dar la un preţ evident mai mic. Apa din reţeaua existentă în Biharia nu se apropie de parametrii apei potabile din Oradea.
Biharia încearcă să iasă din proiectul Aparegio încă din decembrie 2010.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!