Coreenii de la Hanil Electronics lasă Palota (com. Sântandrei) pentru Biharia. Firma care asamblează pentru Samsung stă de doi ani în chirie într-o hală a societăţii Real Zidan Imobiliare. Însă, la sfârşitul lui 2008, coreeni au bătut palma cu Primăria din Biharia, cumpărând aproape 11 hectare din păşunea comunală, la un preţ mult sub cel al pieţei. Adică 3 euro/mp. Mai mult, Primăria le-a promis coreenilor alte 20 de hectare, ce au urma să fie achiziţionate de Hanil în 2011.
La schimb, coreenii se angajează să dezvolte un complex electronic pentru firme de profil. Prin această mişcare, Hanil urmăreşte ca firmeele coreene din industria electronică să vină la Biharia să producă, ca după aceea Hanil să le asambleze produsele în cadrul aceluiaşi complex. Aşadar, producţie şi asamblaj într-un singur loc…
Însă, până ca acel complex să prindă contur, Hanil (www.ehanil.com) îşi construieşte la această oră propriile hale de producţie, ce se vor întinde pe o suprafaţă de aproape zece hectare. Compania îşi evaluează investiţia la circa 15 milioane de euro.
Diversifică
Luni, la Palota, Hanil asamblează pentru Samsung monitoare LCD şi rame foto digitale. Firma are aproximativ 550 de angajaţi, însă o dată cu mutarea la Biharia numărul acestora va creşte. „La începutul anului viitor vom începe producţia la Biharia. În primă fază vom merge cu acelaşi număr de angajaţi ca la Palota, după care vom face noi angajări, în mod treptat. Vom creşte la 800 de salariaţi, pentru ca în următorii trei ani să ajungem la 2.000 de angajaţi”, ne-a declarat Theo Taehyung Kim, project manager-ul pentru Biharia. Tot la capitolul angajaţi, coreeanul s-a ferit să răspundă întrebărilor Jurnalui bihorean cu privire la salariile acestora. Kim s-a limitat să ne spună că acestea variază, în funcţie de atribuţiile fiecărui angajat. Salariile sunt un aspect important pentru coreeni, aceştia alegând Bihorul şi datorită salariilor mici de aici, dacă e să comparăm cu Ungaria, aflată la doar câţiva kilometri distanţă…
Chestionat pe această temă, Kim a respins însă teza unei investiţii de tip lohn în cazul Hanil, interlocuitorul nostru subliniind că firma lor doreşte să investească şi în logistică, maşini-unelte, nu doar în mâna de lucru. „La Biharia vom face şi SMD (surface mounted device – eng.), nu doar asamblări de monitoare şi rame foto”, ne-a spus Kim, adăgând că pentru a-şi mări aria de activitate, inclusiv o linie pentru asamblare de televizoare, Hanil îşi va achiziţiona aparatura performantă necesară.
Ce e SMD?
Dispozitivele SMD (surface mounted device) se folosesc in electronică şi reprezintă clasa componentelor montate pe suprafaţa placii cu cablaj imprimat. Sunt cele mai raspândite componente, datorită dimensiunilor mici. Acest tip de componente nu prezintă pini de inserţie in placă. Componentele SMD se lipesc direct, pe una din feţele plăcii cu cablaj imprimat sau pe ambele, cu ajutorul cositorului. (sursa: ro.wikipedia.org)
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!