Este vorba de înființarea unui centru de orientare în carieră pentru elevii de gimnaziu și deschiderea bibliotecilor școlare pentru publicul larg.
„Un prim astfel de proiect, care poate deveni un proiect pilot la nivel național, este cel care vizează un centru județean de evaluare și de orientare în ceea ce privește parcursul educațional. Practic, să poată fi evaluați elevii la finalul clasei a VIII-a, pentru ca ei să fie corect îndrumați pe ruta de liceu care li se potrivește. Există în legea învățământului preuniversitar deja o prevedere care vizează o recomandare vizavi de orientarea școlară la finalul clasei a opta și cred că, văzând deschiderea și demersurile deja întreprinse la nivelul județului Bihor, am putea să pilotăm acest instrument și această idee la Oradea în viitorul apropiat și să constituim un grup de lucru care să se aplece asupra acestui subiect, pentru ca în toamna de anul viitor să-l vedem deja funcțional”, a declarat Ligia Deca.
Ilie Bolojan a spus că există un angajament verbal, precizând că acest centru ar urma să funcționeze în campusul dual din Oradea, pe care de altfel Deca l-a vizitat vineri dimineața și pentru care Ministerul Educației, prin PNRR, a oferit o finanțare de peste 19 milioane de euro.
„Avem nevoie de această colaborare. Încercăm să preluăm o idee din Austria, așa funcționează în fiecare land Austria și a dat rezultate”, a spus Ilie Bolojan.
Toți ar avea de câștigat
Al doilea proiect care se dorește a fi pilotat la nivelul județului Bihor este deschiderea bibliotecilor școlare către comunități. În opinia sa, acest fapt ar stimula literația, în special în localitățile unde nu există biblioteci publice.
„Știm cu toții că nu peste tot, în fiecare localitate, există o bibliotecă funcțională, care să aibă un fond de carte atractiv și care să poată reprezenta un centru cultural al comunității. De asemenea, avem nevoie de fonduri pentru ca bibliotecile școlare să reprezinte într-adevăr acel mediu în care literația este stimulată. Astfel, poate printr-un program experimental reușim ca bibliotecile școlare din județul Bihor să poată fi deschise către publicul larg, în afara programului școlar, și în același timp să poată fi finanțate cu fond de carte din partea autorităților locale. Ideea este de a avea un fond de carte atractiv și adecvat și de a atrage nu numai elevii, ci și familiile lor și întreaga comunitate către bibliotecă”, a declarat ministra.
În opinia sa, un astfel de proiect ar reprezenta și un aliant în ideea reducerii analfabetismului funcțional și în ideea creșterii nivelului de literație la nivel național.
[eadvert]
Deca a afirmat că bibliotecile ar urma să fie deschise publicului în localitățile unde primarii își doresc acest lucru și sunt de acord să cumpere cărți, dar și să ofere un sprijin în asigurarea resursei umane.
Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan a spus că în județul nostru există peste 60 de comune fără biblioteci.
„Dacă vrem într-adevăr să creștem accesul celor care locuiesc în mediul rural la carte, să poată citi, în toate comunitățile române sau maghiare, atunci aceasta este o infrastructură pe care putem s-o folosim după-amiaza, în afara programului. Toată lumea ar avea de câștigat. Noi venim cu fondul de carte, bibliotecile școlare vin deja cu bibliotecarul, cu sala, și astfel avem toate resursele împreună și cred că va fi un câștig. Vrem să realizăm acest proiect cu primăriile care își doresc acest lucru și cu școlile respective, e o chestiune de opțiune. Am văzut că acolo unde deja am schimbat fondul de carte, a avut succes”, a precizat Ilie Bolojan.
Trimite articolul
XAr fi util dacã bibliotecile ar fi dotate cu câteva calculatoare cu acces la internet, iar acestea sã poatã fi închiriate contra cost şi de oameni care nu sunt abonaţi la bibleotecã. Acest lucru ar fi util deoarece internet cafe-uri nu mai existã în oraş.