Vineri a fost sărbătorită Ziua Bibliotecarului. Un bibliotecar cu totul aparte e avocatul Ștefan Herchi, care s-a dovedit a fi omul providențial pentru sucursala Dacia a Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai desființată în urma unei hotărâri a Consiliului Județean adoptate la finele anului trecut ca urmare a reducerilor de buget.
[eadvert]
Pentru a nu fi închisă biblioteca din Bulevardul Dacia, avocatul Ștefan Herchi s-a oferit să o preia pentru a oferi cititorilor accesul la cele peste 23.000 de volume. Preocuparea avocatului pentru a crea o bibliotecă e mai veche. În urmă cu un an, Ștefan Herchi anunța că înființat Asociația Culturală Biblioteca Virtuală Elit, o asociației non-profit sub forma unei întreprinderi sociale care a obținut fonduri europene nerambursabile de 100.000 euro pentru a înființa o bibliotecă virtuală. Ideea avocatului era aceea de a digitaliza cărți care să fie oferite publicului în online. Astfel că gestul de a salva sucursala Dacia a Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai a venit natural.
La finele lunii februarie, consilierii județeni au decis în unanimitate să transfere prin donație organizației non-profit cele 22.340 de volume aflat în patrimoniiul Bibliotecii. La începutul acestei lunii, avocatul Ștefan Herchi a anunțat că a preluat și faptic Biblioteca din Bulevardul Dacia.
„Avem circa 23000 volume și ni s-au mai promis înca circa 500 ca donații. Dupa igienizare si amenajare deschidem publicului. Urmează digitalizarea”, a anunțat avocatul.
Asociația trebuie să continue, în urma acordului cu Consilul Județean, activitatea la bibliotecă cel puțin cinci ani. Avocatul spune că va angaja cinci oameni și că își dorește ca activitatea să fie mai îndelungată. De-altfel, avocatul nu se oprește aici în ceea ce privește investițiile în carte.
„Vom avea un muzeu al cărții și tiparului. Cei care au diverse obiecte din acest domeniu (spre exemplu litere de plumb, diverse obiecte de zețărie, prese de mână și pot renunța la ele să mă contacteze…Este vorba despre un spațiu unde vom expune cărți vechi tipărite în diverse modalități, instrumente de scris și tipărit vechi, pe tehnologii nemaiutilizate acum. Mă refer la diverse tehnici de reproducere și multiplicare vechi. Va fi un loc unde se vor putea ține și scurte prezentări pentru grupe de elevi”, a anunțat avocatul care se afla deja în negocieri pentru un spațiu.
Trimite articolul
XOmul este demn de Aurel Lazar! Pentru cã de la noi o ieşit scrisoarea! Art bijuterii, Art masonerii, Art târgurãrii, Art muzeorii, Art parcavulcanorii,
Formidabil ! Un om atipic ce nu a aşteptat “să i se dea, să i se facă”, cum e spiritul românesc, ci a început el să facă. Aşa se face cultură oriunde în lumea civilizată: când statul nu poate sau nu mai vrea cultură, aceasta e preluată de privat.
Respect!