Investiția presupune extinderea, renovarea și dotarea sediului central al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bihor, în zonele de parter, etaj I și etaj II.
[eadvert]
La parter va fi regândit accesul publicului, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere de carte și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri).
La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări.
„Vorbim despre un proiect care își propune să facă din Biblioteca Județeană un loc în care comunitatea să se poată manifesta din punct de vedere cultural și artistic. Să putem petrece, ca bihoreni și ca turiști ai județului nostru, un timp de calitate împreună cu cei dragi. În fapt, ne dorim ca o familie, de exemplu, să aleagă să vină aici pentru a-și petrece timpul liber. Copiii vor avea spații special amenajate, iar părinții vor putea sta fie să discute cu prietenii la o cafea, fie să citească o carte”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
Modernizare
„Biblioteca Județeană caută să ajungă la un public cât mai larg și mai divers. Într-un an și jumătate, de când am preluat managementul instituției, am căutat să dezvoltăm Biblioteca, astfel încât ea să fie cât mai aproape de modelul unei biblioteci europene. În acest sens, am făcut mai multe vizite la biblioteci de referință din România și din străinătate și am venit cu propuneri de proiecte prin care să ajungem și noi la același nivel.
Așadar, ne gândim să transformăm Biblioteca Județeană într-un hub cultural, educațional și informațional. Această viziune se suprapune și cu ceea ce intenționează Uniunea Europeană să finanțeze în perioada următoare”, a declarat Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor.
Cea de-a doua componentă a investiției o reprezintă digitalizarea bibliotecii. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.
Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, dar și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.
„Acest proiect reprezintă și o relaxare a relației dintre cititor și carte. În interiorul bibliotecii vor fi amenajate stații de self-service prin intermediul cărora cititorii noștri își vor putea încărca singuri volumele pe care le împrumută. Vor exista și stații de returnare pe care le vor putea folosi pe cont propriu, chiar și în afara orelor de program”, a explicat managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor.
„Ne dorim să ne adaptăm cerințelor din zilele noastre și să oferim toate serviciile pe care le poate avea o bibliotecă digitalizată, iar comunitățile defavorizate să dobândească, prin intermediul acestei rețele de biblioteci dotate corespunzător, cunoștințe minimale de operare a calculatorului”, a adăugat Mircea Mălan.
Proiectul mai prevede extinderea, renovarea și echiparea bibliotecilor din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei, ce vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale.
Modernizarea bibliotecilor din județ
Totodată, se propune dotarea a 26 de biblioteci din județul Bihor cu infrastructura necesară pentru instruirea populației din medii defavorizate în vederea obținerii unor competențe de bază în ceea ce privește operarea calculatorului.
Investiția ar urma să fie finanțată cu fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 7 – Transformare Digitală. Valoarea totală estimată a proiectului se ridică la de 4.133.848 euro, fără TVA, din care 2.585.000 euro reprezintă fonduri europene și 1.548.848 euro cofinanțare din bugetul Consiliului Județean Bihor.
Studiul de fezabilitate al proiectului a fost realizat, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici urmând să fie inclus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Bihor din 15 februarie.
Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor dispune de un fond de carte de peste 530.000 de volume. În județul Bihor sunt deschise publicului 33 de biblioteci publice: Nojorid, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Dobrești, Drăgești, Finiș, Mădăras, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Ștei, Săcueni și Valea lui Mihai
Trimite articolul
X“Andrei Saguna ” era intelept sa fie numita Biblioteca Județeană.Actualul nume este o rusine .