La mijlocul săptămânii trecute (13 septembrie), Comisia de mediu din Senat a aprobat, cu doar 3 voturi împotrivă, inițiativa privind scoaterea spre exploatare a unor unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate. Inițiativa urmează să fie supusă spre votare în plenul Camerei Senatului la finele acestei săptămâni.
Acest lucru a dus la nemulțumire în rândul Federației Coaliția Natura 2000 România, care solicită în mod public parlamentarilor să voteze împotriva acestei propuneri legislative, iar Ministerului Mediului să-i trimită un punct de vedere nefavorabil inițiativei prezentate mai sus.
Alături de Coaliția Natura 2000 România sunt și cei de la Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni” (CRSE) Bihor, care prin vocea lui Florin Budea, președintele acesteia, susține că „CRSE Bihor s-a alăturat demersurilor inițiate de Federația Coaliția Natura 2000 România pentru a bloca inițiativa parlamentarilor PSD și ALDE, care vin să permită exploatarea resurselor naturale din ariile protejate. Am trimis această solicitare și parlamentarilor bihoreni. Evident, ne-am aștepta din partea domniilor lor să voteze împotriva acestei inițiative legislative care contrazice însăși rațiunea de a fi a ariilor protejate”.
Conform unui comunicat al Federației Coaliția Natura 2000 România, aceasta atrage atenția opiniei publice față de faptul că „36 de parlamentari PSD și ALDE și-au propus să betoneze parcuri naționale și naturale, să deschidă exploatări ilegale în mijlocul ultimelor redute ale naturii sălbatice din țară”.
Repercusiuni
În comunicatul Federației se precizează: „Deghizat sub pretextul unor exploatări ale resurselor naturale, Coaliția Natura 2000 România atrage atenția opiniei publice în legătură cu inițiativa legislativă a celor 36 de parlamentari PSD-ALDE. Prin acest proiect de lege cadrul legal al ariilor protejate este slăbit, permițându-se extragerea resurselor minerale chiar din inima celor mai sălbatice colțuri de natură ale României.
Practic, sunt promovate activități distructive pentru mediu pornind de la «scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă pentru suprafețele respective, la data de 29 iunie 2017, erau aprobate prin hotărâre a Guvernului României, licențe de exploatare», după cum se arată în proiectul de act normativ”.
Ce repercusiuni va avea această inițiativă? Parcurile naționale și naturale vor deveni drumuri de acces pentru buldozere, excavatoare, basculante și TAF-uri. Pădurile vor fi defrișate pentru a face loc șantierelor de extragere a pietrei, minelor de sare sau cărbune, sondelor de petrol și gaze naturale. Albiile râurilor vor fi înlocuite de șanțuri pline de beton, pe unde vor trece conductele de apă minerală și magistralele de gaze naturale.
„Această inițiativă este abuzivă și ilegală. Poate domnii parlamentari nu știu, dar așa se încalcă statutul ariilor protejate ca prioritare față de orice alte obiective economice. Inițiativa lor nu este conformă cu legislația actuală. Pe scurt, parlamentarii vor să ne oblige să renunțăm la dreptul nostru constituțional la un mediu sănătos. În plus, nu este încălcat doar cadrul legal specific, ci și directivele europene pe care România și le-a asumat odată cu statutul de membru al Comunității Europene. Toate acestea se vor a fi implementate fără studii de impact, fără analize economice, fără a exista măcar un punct de vedere din partea Ministerului Mediului”, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Federației Coaliția Natura 2000 România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!