Joi, de la ora 23, TVR 1 va difuza documentarul «Filmu’ oii» realizat de Tudor Chirilă în Hidişelul de Sus. „Producţia se înscrie în seria etno-antropologică de mare succes derulată în ultimii ani, titlurile precedente urcând unul după altul în topul audienţei pe segment de grilă (în condiţiile în care audienţa televiziunii de stat a coborât constant în mod dramatic) şi adunând de-a lungul anilor numeroase premii naţionale”, anunţă regizorul de origine orădeană. Datorită secvenţelor şocante conţinute în montaj, documenarul de 50 de minute nu se poate difuza conform normelor stabilite de CNA decât după ora 23.
Tudor Chirilă este singurul realizator din România care în două decenii de televiziune concurenţială a ajuns în topul audienţei pe segment de grilă cu emisiuni în format film documentar. El s-a remarcat şi prin documentare despre Cetatea Oradea sau realizate pe Valea Crişurilor: „Casa din munţi (în coadă de rândunică)”, „Târgul de la Negreni”, „Ultima prescură”sau şi „Olăreasa de la Vama Sării”.
Redăm şi un scurt rezumat transmis de regizor.
„Multă lume a auzit de la cei bătrâni ori a citit prin autorii de odinioară despre aşa-numitul «berbec haiducesc» – o delicatesă culinară a timpurilor arhaice azi dispărută datorită atât dificultăţilor cât şi costurilor prea mari ale preparării. Cum încă se mai întâmplă minuni, aflând că într-un judeţ îndepărtat e pe cale să se reitereze acest rarisim eveniment ancestral (sub pretextul sfinţirii unei livezi nou plantate), un realizator TVR descinde la faţa locului şi înregistrează cu minuţiozitate, în tehnica ciné-verité, toate fazele – de la oaia care încă respira în voie la stâna ei trecând prin dramatica tăiere şi mai apoi savanta preparare până la împachetarea în lut cusută înapoi în propria blană şi adânc îngropată în groapa cu jar până a doua zi. O reflexie contemporană a unor vremi demult apuse, ajunse iar la noi printre maşini de teren, tractoare şi ATV-uri”, spune Tudor Chirilă.
O tonă de lemne
O suculentă descriere a coacerii haiduceşti a oii, „împănată” cu fotografii elocvente, se poate găsi şi pe blogul iuliandiaconu.wordpress.co. Cât despre „costurilor prea mari ale preparării” e suficient să notăm că pentru cele 8 – 9 ore de coacere e nevoie de o tonă şi jumătate de lemne care să asigure suficient jar. Degustătorii spun însă că merită efortul.
Ca în insulele Hawaii
Trebuie spus că reţeta mioritică are un corespondent culinar tocmai în insulele Hawaii, unde prepararea în stil «Kalua Pig (Kalua Pua a)» e o adevărată sărbătoare rituală care a devenit şi atracţie turistică. Dealtfel, de la hawaieni s-a „împrumutat” tehnica mai modernă de punere a carcasei pe o plasă metalică pentru a putea fi recuperată mai uşor din groapă, după coacere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!