Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat în dosarul în care omul de afaceri Beniamin Rus și fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Alexandru Kiss, au fost acuzați de fapte de corupție.
[eadvert]
Judecătorii Curții de Apel au menținut în totalitate dispozițiile date în dosar, pe 20 aprilie 2022, de magistrații Tribunalului Bihor. Decizia instanței apelate este definitivă.
Altfel spus, atât Kiss, cât și Beniamin Rus au fost achitați definitiv în dosarul în care DNA Oradea i-a acuzat de mai multe fapte de corupție.
„Respinge ca nefondate apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea şi inculpaţii Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin şi Bojtor Vilmos Laszlo, împotriva sentinţei penale nr. 52/20.04.2022 pronunţată de Tribunalul Bihor. Menține în totalitate dispozițiile sentinței apelate. Obligă inculpaţii apelanţi Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin şi Bojtor Vilmos Laszlo la plata sumei de câte 2.000 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare în apel. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de parchet rămân în sarcina statului. În baza art. 272 Cod procedură penală onorariile parţiale ale avocaţilor din oficiu Dociu Ariana (delegatie nr.1931/16.05.2022), Matea Remus (delegatie nr.1929/16.05.2022), Vântu Bogdan (delegatie nr.1927/16.05.2022), Mesaros Carmen (delegatie nr.1928/16.05.2022), Manole Ionel (delegatie nr.1926/16.05.2022) şi Paşcu Simona (delegaţie nr. 1930/16.05.2022), în cuantum de câte 626 lei fiecare, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată azi, 23.03.2023, prin punerea la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.405 alin.1 din Codul de procedură penală”, se arată în minuta Curții de Apel Oradea.
Un milion de euro confiscați
Alexandru Kiss și Beniamin Rus au fost achitați de acuzațiile de spălare a banilor pe motiv că faptele nu există și de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Judecătorii de la Tribunalul Bihor au dispus atunci și încetarea procesului penal față de Alexandru Kiss pentru infracțiunile de trafic de influență și luare de mită (pentru că a intervenit amnistia sau prescripția, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică). Judecătorii au dispus însă confiscarea a peste un milion de euro de la Alexandru Kiss, bani proveniți din infracțiuni de trafic de influență și luare de mită – zic judecătorii.
Achitare și confiscare
În același dosar au fost achitați Miklossy Ferenc patronul firmei Keviep, respectiv Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc Laszlo și Roatiș Gheorghe Ioan. În cazul lui Bojtor Vilmos Laszlo, judecătorii au dispus confiscarea a peste 900.000 de euro primiți după ce ar fi făcut trafic de influență.
„Dispune confiscarea de la inculpatul K A I F a sumei de 561.832,63 euro, în echivalent lei la cursul BNR de la data plății, reprezentând banii obținuți prin săvârșirea faptei de trafic de influență (….) Dispune confiscarea de la inculpatul K A I F a sumei de 582.600 euro, în echivalent lei la cursul BNR de la data plății, reprezentând banii obținuți prin săvârșirea faptei de luare de mită. Dispune confiscarea de la inculpatul B V L a sumei de 903.141,66 euro, în echivalent lei la cursul BNR de la data plății, reprezentând banii obținuți prin săvârșirea faptei de trafic de influență. Restrânge și menţine măsurile asiguratorii constând în sechestru asigurator instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului K A I F, precum și prin poprirea sumelor de bani datorate inculpatului K A I F de către persoane fizice și juridice, în limita sumei de 1.144.432,63 euro. Dispune revocarea măsurilor asiguratorii constând în sechestru asigurator instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor R B și R G I. Obligă pe inculpatul K A I F la plata sumei de 15.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă pe inculpatul B V L la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”, scrie decizia Tribunalului Bihor din 20 aprilie 2022.
Trimite articolul
XFoarte bine, dati-le acum si pensiile speciale mult meritate!
Era de așteptat că justiția orădeană face injustiție și salvează infractorii cu multi
bani , dovediți de la pedepsele pe care le merită după faptele lor care au făcut averi fabuloase prin , furt, mita și corupție, cum e posibil așa ceva ca infractorii politruci sa fie spălați si acapati de judecătorii corupți pentru bani și influență, care au salarii fabuloase și pensii speciale ilegale și abuzive pe care îi apără cele 3 partide de la guvernare, așa îi protejează politrucii rasplarundui cu pensii speciale enorme după 20 de ani de muncă.
Asta i justitia,rusine sa va fie.
Asta înseamnă să fii baștan.