Consiliul Județean Bihor a găzduit marți o conferință pentru popularizarea “Unităților de Achiziții Publice Centralizate la nivel local: soluția pentru mai multă eficiență în achizițiile publice”.
[eadvert]
CJ Bihor a votat în decembrie 2021 încheierea unui protocol cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice, care prevede realizarea unei „foi de parcurs” cu pașii necesari înființării unei Unități de Achiziții Centralizate (UCA) în subordinea instituției. Potrivit vicepreședintelui CJ Bihor, Călin Gal, unitatea de achiziții este în curs de înființare. „Împreună cu ANAP parcurgem «fișa de parcurs», urmând ca până la sfârșitul anului să implementăm această unitate”, a spus Gal în deschiderea conferinței. El susține că înființarea UCA în Bihor va rezolva problemele cu care se confruntă autoritățile locale și instituțiile publice, când vine vorba de achiziții publice. Gal susține că prin UCA, CJ Bihor va putea achiziționa o „gamă mult mai mare de produse, la un preț mai mic”. Vicepreședintele CJ Bihor precizează că această unitate pentru achiziții publice ar putea rezolva și problema cu care se confruntă autoritățile publice în acest moment, legat de produsele de calitate proastă și supraevaluate, cu care firmele se prezintă la licitațiile publice.
În județul Bihor, UCA ar urma să facă achiziții pentru CJ Bihor și instituțiile din subordine: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, teatre, filarmonică, muzee, școlile speciale. De asemenea, UCA va putea face achiziții publice și pentru primăriile din județ. „Proiectul are prevăzută și o etapă a doua, prin care anumite lucruri care se cumpără în mod repetitiv de primării, cum sunt consumabilele, să poate fi achiziționate în sistem centralizat, prin această unitate extinsă, în așa fel încât să cumpărăm mai ieftin și mai predictibil”, a explicat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, anul trecut.
Până acum, în țară au fost înființate UCA în cadrul CJ Harghita, CJ Sibiu și Primăriei Timișoara.
Înființarea UCA la nivel local este una dintre măsurile cuprinse în Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice, implementată cu sprijinul Băncii Europene de Investiții și care cuprinde o serie de reforme în sistemul național de achiziții.
Ce este UCA
Unitatea de Achiziții Publice Centralizate (UCA) reprezintă o organizație permanentă care acționează ca autoritate contractantă și îndeplinește pe lanțul de aprovizionare al autorităților contractante beneficiare fie rolul de “angrosist” (cumpără, depozitează și revinde către alte autorități contractante), fie rolul de “intermediar” (lansează sisteme dinamice de achiziții sau încheie acorduri-cadru în numele Autorităților Contractante). La nivel european, conceptul de UCA funcționează cu succes, sub diverse forme de organizare în state precum Austria, Italia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Franța, Portugalia.
Avantajele și beneficiile care reies din experiența UCA în Europa:
· Un preț mai bun și o calitate mai bună pentru bunurile și serviciile achiziționate,
· Reducerea costurilor la nivel de administrație si autoritate contractantă prin economii de scară,
· Creșterea puterii de cumpărare a unității centralizate și în consecință consolidarea puterii de negociere,
· Uniformizarea gamei de produse și servicii utilizate,
· Concentrare la nivel de unitate centralizată a expertizei în domeniul achizițiilor publice,
· Gestionarea mai eficientă a procedurilor de achiziții publice si performanța mai ridicată a personalului implicat in derularea achizițiilor publice,
· Un nivel ridicat de standardizare a cerințelor tehnice, a clauzelor contractuale și a tranzacțiilor și implicit un nivel ridicat de cunoaștere, înțelegere și interpretare a acestora în context,
· O mai bună cunoaștere și schimb mai eficient de informații între specialiști în achiziții publice
· Reducerea probabilității de apariție a contestațiilor/ litigiilor și reducerea efortului alocat solicitării acestora;
· Îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor și prevenirea unui comportament oportunist din partea acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!