Dacă zona de la intrarea în Beiuş dinspre Pocola se doreşte a fi una industrială, zona de ieşire din Beiuş înspre Drăgăneşti este gândită ca patria energiei geotermale. Punctul de plecare al zonei, în concepţia primarului de Beiuş, este realizarea unei baze de tratament în jurul căreia ar urma să se dezvolte şi alte investiţii publice şi private. Acolo vor fi şi cele două sonde geotermale, iar Primăria spune că e gata să scoată din oraş pe acolo, construind un drum, toate maşinile care duc spre Budureasa.
„Zona se poate dezvolta din această perspectivă, deoarece Primăria are acolo terenuri, ca şi Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică”, spune şeful Primăriei Beiuş. Primii pași pentru a declara zona staţiune balneoclimatrică sunt emiterea unei hotărâri de Consiliu Local şi obţinerea unor avize la ministere.
„Cred că vom reuşi în acest demers, mai cu seamă că mai avem un proiect de 4,5 milioane de euro, depus împreună cu Transgex, pentru un foraj, care astfel ar acoperi întregul necesar de apă geotermală al Beiuşului, ba ne-ar crea şi o rezervă. Declararea orașului ca staţiune de interes naţional ne va da posibilitatea de a accesa apoi linii de finanţare pe proiecte mari”, explică primarul Petru Căluş Mlendea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!